Naslovna Život Kuhinja Dubinsko čišćenje frižidera je neophodno raditi svakih od tri do šest mjeseci
Dubinsko čišćenje frižidera je neophodno raditi svakih od tri do šest mjeseci
0

Dubinsko čišćenje frižidera je neophodno raditi svakih od tri do šest mjeseci

0

Potrebno je da na početku čišćenja prvo izvadite svu hranu iz frižidera. Bakterije se mogu brzo razmnožavati na sobnoj temperaturi tako da se savjetuje da mliječne proizvode, meso i drugu hranu koja se mora držati na hladnom, prebacite u prijenosni frižider.

Dubinsko čišćenje frižidera dobro je napraviti prije sedmične kupovine hrane, jer je tada u frižideru najmanje namirnica i dok to radite, one kojima je prošao rok obavezno bacite.

Operite ladice i police

Nakon toga, izvadite ladice s dna frižidera i sve police koje se mogu ukloniti. Ako ih ne znate izvaditi provjerite priručnik koji ste dobili s frižiderom kako biste znali kako da to uradite, a da ništa ne oštetite.

Zatim detaljno operite police i ladicu deterdžentom za pranje suđa i vrućom vodom. Ako su police od stakla, najbolje bi bilo da ih prvo pustite da dostignu sobnu temperaturu, jer ćete time smanjiti rizik od pucanja u vrućoj vodi.

Iskoristite čačkalicu da uklonite ostatke hrane koji su se nakupili na spoju između površine police i okvira police. Isperite police čistom vodom, a zatim ih ostavite da se prirodno osuše ili ih obrišite čistom krpom.

Obrišite unutrašnjost i vanjsku površinu

Nemojte koristiti vruću vodu za čišćenje unutrašnjosti frižidera, jer će se onda povisiti temperatura frižidera i to može odgoditi vraćanje kvarljive hrane. Umjesto toga, koristite hladnu vodu.

Obratite pažnju i na izbočine na stranama frižidera na kojima stoje police jer mogu biti izvor prljavštine. U tom slučaju štapići za čišćenje ušiju su dobri za uklanjanje ostataka stare hrane iz njih. Unutrašnjost frižidera detaljno osušite papirnim ubrusom ili čistom kuhinjskom krpom.

Vanjsku površinu frižidera, pogotovo ručku i okvir vrata deteljno obrišite pamučnom kuhinjskom krpom koju ste prethodno pokvasili u hladnoj vodi, piše House Beautiful.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *