Naslovna Život Ljubimac Zbog čega su vaše mačke ovisne o malim prostorima i kutijama
Zbog čega su vaše mačke ovisne o malim prostorima i kutijama
0

Zbog čega su vaše mačke ovisne o malim prostorima i kutijama

0

Mačke jednostavno ne mogu odoljeti, a da se ne smjeste u uska mjesta. Stručnjaci za životinje imaju nekoliko objašnjenja zbog čega je to tako.

Najugodnija temperatura za mačke je od 30 do 37 stepeni Celzijusa, što je za dvadesetak stepeni više nego što je to potrebno čovjeku. Boravak u malim prostorima pomaže im da sačuvaju tjelesnu toplinu, posebno na mjestima koja dobro čuvaju toplotu poput kartonskih kutija.

Budući da je optimalna temperatura u domovima oko 25 stepeni, podovi bi mogli biti veoma hladni za mačke. Zbog toga nije čudno što će radije vrijeme provoditi na podu osunčanim suncem nego u svom udobnom krevetiću za mačke.

“Osim toga mačke se u uskom prostoru osjećaju sigurnije. To je zbog toga što su ti prostori mirniji i nisu opasni kao širi, otvoreni prostori. U uskom prostoru mačke mogu kontrolirati situaciju”, rekao je veterinar Nicholas Dodman.

Kada mačke sjede u malenom prostoru na zidu, u uglu ormara može vam izgledati kao da im je nelagodno i da svakog trena mogu pasti. Međutim, ta mjesta omogućavaju mačkama da promatraju stvari oko sebe, a da ostanu skrivene. Na primjer ako imaju metu na vidiku, mogle bi se zaletjeti kada njihov plijen najmanje očekuje.

Neka istraživanja pokazala su da kutije zapravo pomažu mačkama da smanje nivo stresa. Dodman vjeruje kako mačke nalaze utjehu kada su u kutijama jer ih podsjeća na zagrljaj majke. Boravak u kutijama oslobađa endorfine, što im pruža zadovoljstvo i pomaže im u smanjenju stresa.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *