Naslovna Život Putovanja Beč: Zelene oaze građane će spasiti od ljetnih vrućina
Beč: Zelene oaze građane će spasiti od ljetnih vrućina
0

Beč: Zelene oaze građane će spasiti od ljetnih vrućina

0

U augustu prethodne godine pokrenut je pilot projekt u sklopu kojeg su ulice u tri bečka okruga privremeno prenamijenjene u zelene oaze s mjestima za odmor, druženje i igru. Nakon završetka projekta u septembru 2019. gradske vlasti su evaluirale postignute rezultate te je odlučeno da će se inicijativa nastaviti i ove godine.

Rezultati istraživanja pokazali su da ovakve mjere uistinu doprinose rashlađivanju grada jer se temperatura zraka tako može sniziti za do pet stepeni, a projektom su zadovoljni i sami građani. Čak 92 posto njih složilo se s time da se ova inicijativa ponovi.

 

Kao i prethodne godine, na temelju interaktivne karte koja prikazuje temperaturne vrijednosti i takozvane “toplinske otoke” (urban heat island) te u dogovoru s okruzima odabrana su najtoplija mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti, a u kojima stanuje mnogo djece i osoba starije životne dobi koji teže podnose visoke temperature.

Te će lokacije zatim biti pretvorene u pješačke i biciklističke zone u kojima je zabranjen saobraćaj automobilima. Postavit će se saksije sa biljkama, klupe, stolovi i stolice, a montirat će se i gumene cijevi koje ispuštaju vodenu maglicu te rashlađuju prolaznike. Sve zelene oaze obilazit će službene osobe koje će se brinuti za red i mir te će navečer pospremati dio namještaja.

 

Ulice koje se trajno prenamjenjuju nalaze se u 4., 14., 15. i 21. okrugu, a bit će obogaćene s više stabala, svjetlijim asfaltom te elementima koji će pružati hlad i osvježenje. Olakšavanje podnošenja ljetnih vrućina i stvaranje mjesta na kojima će građani moći boraviti na otvorenom osobito je važno ovog ljeta s obzirom na to da će mnogi građani godišnji odmor provesti upravo u gradu.

(Klix)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *