Naslovna Vijesti Svijet Kineski špijunski balon leti iznad SAD-a
Kineski špijunski balon leti iznad SAD-a
0

Kineski špijunski balon leti iznad SAD-a

0

SAD prate balon za koji se sumnja da je špijunski uređaj kineskog porijekla nad kontinentalnim dijelom zemlje, što je potencijalno otkriće koje može doprinijeti zaoštravanju napetih američko-kineskih odnosa.

Portparol Pentagona General Patrick Ryder rekao je da američka vlada prati balon nekoliko dana otkako se pojavio iznad sjevernih dijelova Sjedinjenih Američkih Država, dodajući da je “putovao na visini znatno iznad komercijalnog zračnog saobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju za ljude.”

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da su visoki vojni zvaničnici savjetovali predsjednika Joea Bidena da ga ne obara zbog straha da bi krhotine mogle predstavljati prijetnju po sigurnost ljudi u zemlji, piše CNN.

“Uvjereni smo da ovaj balon za nadzor na velikoj visini pripada Narodnoj Republici Kini. Slučajevi ove aktivnosti uočeni su u proteklih nekoliko godina, uključujući i prije ove uprave”, rekao je visoki zvaničnik odbrane.

Iako trenutna putanja leta balona prenosi ga preko “brojnih osjetljivih lokacija”, zvaničnik je rekao da to ne predstavlja značajan rizik za prikupljanje obavještajnih podataka.

Procjenjuje se da balon ima “ograničenu aditivnu vrijednost” iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *