Naslovna Vijesti Svijet Američko ministarstvo pravosuđa traži podizanje optužnice protiv Trumpa zbog nepoštivanja suda
Američko ministarstvo pravosuđa traži podizanje optužnice protiv Trumpa zbog nepoštivanja suda
0

Američko ministarstvo pravosuđa traži podizanje optužnice protiv Trumpa zbog nepoštivanja suda

0

Ministarstvo pravosuđa SAD-a traži od saveznog suca da optuži Donalda Trumpa za nepoštivanje suda jer se nije pridržavao sudskog naloga izdanog ovog ljeta kojim mu se naređuje da preda zapise označene kao povjerljivi, rekla su dva izvora upoznata s tim za CNN.

Do razvoja događaja dolazi nakon što je Trumpov pravni tim rekao da je proveo pretrage na četiri lokacije neposredno prije Dana zahvalnosti, pronašavši dva dokumenta s oznakama tajnosti u skladištu na Floridi.

Trumpov tim predao je ta dva dokumenta FBI-u i objavio saveznom sucu u Washingtonu, DC, da vjeruje da Trump sada poštuje sudski nalog star 6 mjeseci.

Ali Ministarstvo pravosuđa nije se složilo s tim. U eskalaciji prošle sedmice, tužitelji odjela rekli su glavnoj sutkinji okruga DC Beryl Howell, koja nadzire postupke tamošnje savezne velike porote, da pretrage nisu bile zadovoljavajuće. Postupak za nepoštivanje suda pred Howellom je pod pečatom.

Postupak pojačava pritisak na Trumpa jer se suočava s mogućom kaznenom odgovornošću u istrazi dokumenata Mar-a-Lago koju vodi posebni tužitelj Jack Smith.

Također dodaje još jedno poglavlje u tekućoj borbi saveznih dužnosnika da povrate vladine zapise, posebno one koji sadrže tajne nacionalne sigurnosti od Trumpa nakon što je njegova administracija završila.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *