Naslovna Vijesti Gradovi Predsjednik Kazahstana potpisao odluku, glavni grad države ponovo se zove Astana
Predsjednik Kazahstana potpisao odluku, glavni grad države ponovo se zove Astana
0

Predsjednik Kazahstana potpisao odluku, glavni grad države ponovo se zove Astana

0

Nakon što se prije nekoliko dana pojavila informacija kako predsjednik Kazahstana planira vratiti staro ime glavnog grada države, to je zvanično i učinjeno kroz nekoliko izmjena u Ustavu Kazahstana.

Prema pisanju lista Kazahstanska pravda, predsjednik Kasim-Žomart Tokajev potpisao je ukaz o preimenovanju glavnog grada iz Nur-Sultan u Astana.

“Uredba u preimenovanju glavnog grada objavljena je 19. septembra tačno u ponoć. Stupit će na snagu od dana objavljivanja u službenom listu”,

Iako je upravo Tokajev bio zagovornik promjene imena u Nur-Sultan, što je trebalo predstavljati odavanje počasti bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu, vremenom su se stavovi promijenili.

S obzirom na to da je Nazarbajev zadržao utjecaj u zemlji i nakon odlaska s vlasti, Tokajev i drugi zvaničnici su ga optužili da je podsticao nemire među građanima u januaru 2022. godine.

Nazarbajev je vodio zemlju Kazahstan tri decenije pod Sovjetskim Savezom, ali i nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine kada je donio odluku o prebacivanju sjedišta države iz Almatija u Astanu.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *