Naslovna Sport Ostali sportovi Potresno svjedočenje evropske viceprvakinje: Otac me godinama zlostavljao – fizički, psihički i seksualno
Potresno svjedočenje evropske viceprvakinje: Otac me godinama zlostavljao – fizički, psihički i seksualno
0

Potresno svjedočenje evropske viceprvakinje: Otac me godinama zlostavljao – fizički, psihički i seksualno

0

Mađarski sport uzdrmala je velika afera nakon potresne ispovijesti nekadašnje evropske viceprvakinje u plivanju Liliane Siledži (Szilagyi) koja je optužila oca i trenera Zoltana da je godinama zlostavljao. Zoltan je, inače, i sam bio plivač, trostruki olimpijac.

Najteže riječi

Mađarska je dugo imala idealnu sliku o ovoj uspješnoj porodici. No, sudeći prema svjedočanstvu 25-godišnje Liliane, to je bila samo maska.

– Zlostavljana sam. Nakon 25 godina spremna sam izgovoriti najteže riječi koje sam ikada morala. Nakon tolike boli i borbe odlučila sam govoriti o ovoj temi jer smatram da je to neophodno. Zlostavljana sam. I to od čovjeka od kojeg sam trebala dobiti najveću ljubav i prihvaćanje. Zlostavljao me moj otac. Fizički. Psihički. Seksualno, tako je svoju ispovijest na Instagramu započela Lilian.

Dodala je da je zlostavljanje počelo još dok je bila dijete.

– Bilo je neprekidno i nepredvidivo, uživao je u primjeni svoje moći nada mnom. Bilo da se radi o tjelesnom kažnjavanju, zastrašivanju, uskraćivanju ljubavi i pažnje ili seksualnom zlostavljanju. Godinama sam bila spremna činiti sve za njegovo prihvaćanje i ljubav, sve dok nisam shvatila da živim u savršenoj iluziji. U omotaču u kojem sam mislila da je normalno da otac pretuče majku pred mojim očima ako mu se nije svidjelo to što je rekla ili učinila. U omotaču u kojem su, ako nisam postigla očekivani rezultat, slijedila zanemarivanja i razne kazne. U kojem nisam mogla imati vlastitu riječ, mišljenje, prosudbu ili svrhu. U tom svijetu bila sam samo instrument, savršena lutka.

Zoltanov demant

Liliana je sve veze s ocem prekinula 2016. godine, nakon Evropskog prvenstva na kojem je osvojila srebro na 200 metara leptir.

– Nažalost, moja mlađa sestra je ostala s njim i otada nemam nikakav kontakt s njom. U njegovoj glavi je stvarnost drugačija stvarnost, a ja sam neprijatelj. Nadam se da ću joj pomoći – zaključila je Lilijana.

Nakon kćerina svjedočanstva u mađarskim se medijima oglasio i Zoltan i očekivano sve opovrgnuo. Poručio je kako nikad nije udario ni nju, ni njenu majku i sestru, te kako se nada da će to biti dokazano tokom pravnog postupka. Dodao je kako je svaka laž koju je napisala nož u njegovo srce, te na kraju zatražio da se ubuduće više ne koristi njegovim prezimenom, već da uzme majčino, prenosi SN.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *