Naslovna Vijesti Svijet Japanski premijer Kishida proglasio pobjedu nakon ‘vrlo teških’ izbora
Japanski premijer Kishida proglasio pobjedu nakon ‘vrlo teških’ izbora
0

Japanski premijer Kishida proglasio pobjedu nakon ‘vrlo teških’ izbora

0

Japanski premijer Fumio Kishida proglasio je pobjedu u ponedjeljak nakon što je svoju vladajuću koaliciju doveo do velike većine na nacionalnim izborima.

Kishida, tihi centrist koji je na vlasti mjesec dana, obećao je da će potaknuti treću najveće svjetsku ekonomiju novim paketom mjera ovog mjeseca, prenosi AFP.

Također je rekao da će Japan “preuzeti vodeću ulogu u radu na nultim emisijama u Aziji”, dan prije njegovog odlaska u Glasgow na samit COP26.

Dugo vladajuća Liberalno demokratska stranka (LDP) i njen koalicijski partner Komeito osvojili su 293 od 465 mjesta u donjem domu parlamenta, izvijestili su lokalni mediji.

“Bili su to vrlo teški izbori, ali volja naroda da žele da stvaramo budućnost ove zemlje pod stabilnom vladom LDP-a i Komeita i administracijom Kishida se pokazala “, rekao je premijer.

“Dobili smo dragocjenih 261 mandat za LDP. Kao odgovorna stranka… ispunit ćemo javni mandat”, obećao je Kishida.

Kishida je preuzeo dužnost prije mjesec dana nakon što je njegov prethodnik Yoshihide Suga dao ostavku samo godinu dana od preuzimanja premijerske funkcije, dijelom zbog nezadovoljstva javnosti zbog njegovog odgovora na krizu Covid-19.

Japan je zabilježio oko 18.000 smrtnih slučajeva od virusa, što je relativno nizak broj za njegovu populaciju od 126 miliona stanovnika, a nikada nije uveo opću blokadu.

Kishida je rekao da će poboljšati sposobnost zdravstvenog sistema u liječenju pacijenata s Covidom i početi s dopunskim vakcinama od decembra.

Također je obećao da će u najkraćem mogućem roku unutar ove godine isporučiti “veliki ekonomski poticaj”, ne navodeći koliki će to biti.

Ovaj 64-godišnjak iznio je planove za rješavanje nejednakosti pojačane proposlovnom politikom njegovih prethodnika Yoshihidea Suge i Shinza Abea, najdugovječnijeg japanskog premijera.

LDP je također obećao povećati izdatke za odbranu kako bi se suprotstavio prijetnjama iz Kine i Sjeverne Koreje.

Uvodnici novina u ponedjeljak su pozvali Kishidu da djeluje odlučno kako bi dobio podršku javnosti prije ključnog glasanja u gornjem domu sljedećeg ljeta.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *