Naslovna Biznis Finansije Trump osudio prijedlog poreza za milijardere u SAD-u
Trump osudio prijedlog poreza za milijardere u SAD-u
0

Trump osudio prijedlog poreza za milijardere u SAD-u

0

Bivši američki predsjednik Donald Trump osudio je u srijedu prijedlog demokrata o uspostavljanju poreza za milijardera, sugerišući da bi mogao pobjeći iz SAD-a kako bi izbjegao porez, ali je dodao da će ako se usvoji ipak “izdržati”.

“Pitam se samo, hoće li mi biti dozvoljeno da se ponovo kandidujem za predsjednika ako se preselim u drugu zemlju?” rekao je u saopštenju.

“Ne, pretpostavljam da ću samo izdržati, ali većina drugih neće”, dodao je Trump.

Prijedlog koji je kritikovao je gotovo osuđen na propast u Senatu samo nekoliko sati nakon što ga je predstavio senator Ron Wyden iz Oregona.

Njime bi nametnuli stopu poreza na kapitalnu dobit od 23,8 posto na imovinu kao što su dionice i obveznice kako bi se natjeralo otprilike 700 milijardera da plaćaju godišnje poreze na svoju dobit, bez obzira na to da li prodaju svoju imovinu.

Senator Joe Manchin iz Zapadne Virginije osudio je tu mjeru nakon što ju je predstavio kao neprovedivu i kaznu za uspješne ljude.

Prijedlog bi utjecao na ljude poput izvršnog direktora Tesle Elona Muska koji je također kritikovao prijedlog napisavši na Twitteru: “Na kraju im ponestane novca drugih ljudi i onda dođu po vas.”

Analiza ekonomiste Gabriela Zucmana pokazala je da bi taj porez mogao donijeti 500 milijardi dolara, od čega bi 275 milijardi dolara došlo od 10 najbogatijih milijardera.

Ako se prijedlog ostvari, to bi bila “velika strukturna reforma poreskog sistema” u kojoj se prihod od bogatstva oporezuje kao i prihod od plata, rekao je Frank Clemente, izvršni direktor lijevo orijentirane zagovaračke grupe Americans for Tax Fairness.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *