Naslovna Vijesti Svijet Macron: Ubijen čelnik Islamske države Velike Sahare
Macron: Ubijen čelnik Islamske države Velike Sahare

Foto: Al Jazeera

0

Macron: Ubijen čelnik Islamske države Velike Sahare

0

Francuski predsjednik objavio je da je čelnik Islamske države Velike Sahare, regionalnog ogranka terorističke grupe, ubijen, nazvavši ubistvo Adnana Abu Walida al-Sahrawija “velikim uspjehom” za francusku vojsku nakon više od osam godina borbe protiv ekstremista u Sahelu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napisao je na Twitteru da je Al-Sahrawi “neutraliziran od strane francuskih snaga”, ali nije objavio više detalja. Nije objavljeno ni gdje je Al-Sahrawi ubijen, iako je Islamska država aktivna duž granice između zapadnoafričkih zemalja Mali i Niger.

– Nacija večeras misli na sve svoje heroje koji su poginuli za Francusku u Sahelu u operacijama Serval i Barkhane, o ožalošćenim porodicama i svim ranjenicima. Njihova žrtva nije uzaludna – napisao je Macron na Twitteru.

Glasine o smrti vođe militanata sedmicama su kružile u Maliju, iako vlasti u regiji to nisu potvrdile.

– Ovo je odlučujući udarac protiv ove terorističke grupe. Naša borba se nastavlja – napisala je na Twitteru francuska ministrica odbrane Florence Parly.

Al-Sahrawi je preuzeo odgovornost za napad u Nigeru 2017. godine u kojem su poginula četiri američka vojnika i četiri pripadnika nigerskih oružanih snaga. Njegova grupa je takođe otela strance u Sahelu, a vjeruje se da i dalje drži Amerikanca Jeffreya Woodkea, koji je otet iz svoje kuće u Nigeru 2016. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *