Naslovna Vijesti Svijet Strani diplomati u Kabulu traže da talibani prekinu ofanzivu
Strani diplomati u Kabulu traže da talibani prekinu ofanzivu
0

Strani diplomati u Kabulu traže da talibani prekinu ofanzivu

0

Međunarodni diplomati u Afganistanu, među kojima i oni iz Sjedinjenih Država, pozvali su talibanske militante da hitno prekinu svoju trenutnu vojnu ofanzivu.

U zajedničkom saopćenju diplomatskih misija u zemlji, objavljenom u ponedjeljak i potpisanom, između ostalih, od delegacije EU i visokog civilnog predstavnika NATO-a, navodi se da aktualna talibanska ofanziva vodi do civilnih žrtava, raseljavanja ljudi i razaranja civilne infrastrukture širom zemlje.

– Talibanska ofanziva u direktnoj je suprotnosti s njihovom tvrdnjom da podržavaju pregovaračko rješenje sukoba i mirovni proces iz Dohe – navodi se u saopćenju.

Također se osuđuju “pouzdani izvještaji“ o pokušajima represije nad ženama i djevojčicama, te gušenje privatnih i javnih medijskih organizacija, u pokušaju sa oni (talibani) prikriju svoja kršenja ljudskih prava i uguše slobodu izražavanja.

– Afganistanci su ostvarili brojne pomake tokom proteklih 20 godina i žele nastaviti da grade na svojim postignućima u razvoju, ljudskim pravima i slobodi govora. Želimo istaknuti da se napredak ostvaren u proteklim godinama može održati samo ukoliko sve strane zajednički rade – navodi se u saopćenju, prenosi dpa.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *