Naslovna Vijesti Svijet Biden oštro kritikovao Facebook: Oni ubijaju ljude
Biden oštro kritikovao Facebook: Oni ubijaju ljude
0

Biden oštro kritikovao Facebook: Oni ubijaju ljude

0

Joe Biden kaže da platforme društvenih medija poput Facebooka “ubijaju ljude” jer su omogućile objavljivanje dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa na svojoj platformi.

“Ubijaju ljude. Pazi, jedina pandemija koju imamo je među nevekacinisanim. I oni ubijaju ljude”, rekao je američki predsjednik novinarima u Bijeloj kući u petak, upitan o pogrešnim informacijama i o tome kakva je njegova poruka platformama društvenih mreža poput Facebooka.

Pogrešne informacije o Covidu-19 širile su se tokom pandemije na društvenim mrežama, uključujući Facebook, Twitter i Googleov YouTube. Istraživači i zakonodavci već dugo optužuju Facebook da nije provodio kontrolu štetnih sadržaja na svojim platformama.

Kompanija je uvela pravila protiv iznošenja lažnih informacija o Covidu-19 i vakcinama te rekla da ljudima pruža pouzdane informacije o tim temama.

“Nećemo biti ometeni optužbama koje nisu potkrijepljene činjenicama”, rekao je u petak glasnogovornik Facebooka Kevin McAlister. “Činjenica je da je više od dvije milijarde ljudi pogledalo mjerodavne informacije o Covidu-19 i vakcinama na Facebooku, što je više od bilo kojeg drugog mjesta na internetu.

“Više od 3,3 miliona Amerikanaca također je koristilo naš alat za pronalazak vakcina kako bi saznali gdje i kako dobiti vakcinu. Činjenice pokazuju da Facebook pomaže u spašavanju života. Tačka”, rekao je.

Ranije u petak, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki također je kritikovala Facebook.

“Očito, napravili su određene korake. Oni su kompanija iz privatnog sektora”, rekla je Psaki: “Postoje dodatni koraci koje mogu poduzeti. Jasno je da se može poduzeti više”.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *