Naslovna Tehno Nauka Kina lansirala prvu posadu astronauta na svemirsku stanicu
Kina lansirala prvu posadu astronauta na svemirsku stanicu
0

Kina lansirala prvu posadu astronauta na svemirsku stanicu

0

Kina je u četvrtak prvi put lansirala svemirsku letjelicu koja je nosila tri astronauta do temeljnog modula svoje nove svemirske stanice.

Letjelica Shenzhou-12 u kojoj su bili kineski astronauti Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo lansirana je u četvrtak ujutro sa lansirne stanice Jiuquan u pustinji Gobi.

Kineska državna televizija uživo je prikazivala slike lansiranja i letjelice dok je razvijala svoje solarne panele u orbiti oko 15 minuta kasnije.

Astronauti su otvorili vizire za kacigu i mahnuli kameri, prenosi dpa.

Pristat će na jezgro Tianhe modula svemirske stanice Tiangong, koji bi trebao biti dovršen do kraja 2022. godine.

Putovanje označava prvu kinesku svemirsku misiju s posadom u pet godina i najnoviji korak u stalnom širenju svemirskog programa u Pekingu. Zemlja planira daljnje misije za desetljeća unaprijed.

Osnovni modul nove svemirske stanice koja je u izradi poslan je u svemir krajem aprila.

Tokom svog boravka astronauti, predvođeni 56-godišnjim Nieom, testirat će važne funkcije temeljnog modula i izvoditi naučne eksperimente.

Dok su Nie i 54-godišnji Liu među najiskusnijim kineskim astronautima, putovanje je prvi let za 45-godišnjeg Tangu.

Ako trojica astronauta ostanu na osnovnom modulu tri mjeseca kako je planirano, to će biti najduži boravak kineskih astronauta u svemiru. Godine 2016. Kinezi Chen Dong i Jing Haipeng proveli su mjesec dana u svemiru.

Program leta planiran je po strogom rasporedu, a sljedeći let za snabdijevanje trebao bi započeti u septembru. Posljednji teretni let s materijalom i gorivom poslan je krajem maja.

Kako bi se dovršila svemirska stanica, bit će lansirana još dva laboratorijska modula, svaki težak oko 20 tona. Za 2022. godinu planirana su još dva teretna leta i dvije misije s posadom.

Ako Međunarodna svemirska stanica (ISS) prestane s radom kako je planirano u sljedećih nekoliko godina, Kina će biti jedina zemlja koja još uvijek ima stalnu stanicu u svemiru.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *