Naslovna Vijesti Svijet Francuska među ključnim partnerima BiH ka putu prema NATO i EU
Francuska među ključnim partnerima BiH ka putu prema NATO i EU
0

Francuska među ključnim partnerima BiH ka putu prema NATO i EU

0

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođena pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju Zoranom Šajinovićem realizirala je, danas u Domu OS BiH u Sarajevu, aktivnost Štabnih razgovora („Staff talks“) sa predstavnicima Oružanih snaga Republike Francuske.

Delegaciju OS Francuske činili su načelnik euroatlantske uprave Generalštaba vojske R.Francuske brigadni general Bruno Foussard, vojni ataše brigadir Laurent Vonderscher i desk oficir za BiH major Nicolas M'Bodj.

Neke od tema štabnih razgovora bile su odbrambena i sigurnosna politika BiH, put BiH ka euroatlantskim integracijama i angažovanje OSBiH u mirovnim operacijama.

Gostujuća delegacija prezentirala je izazove Republike Francuske u oblasti sigurnosti i odbrane u regionu te francusko sagledavanje i iznošenje viđenja procesa prošinja Evropske unije i NATO saveza.

Na detaljan i konstruktivan način razmijenjena su mišljenja i o dosadašnjoj bilateralnoj saradnji dvije države u oblasti odbrane. Razgovaralo se i o budućim projektima, uz poseban osvrt na podršku Francuske BiH koja traje od 2008. godine.

– Obje strane su se suglasile da je R. Francuska jedan od ključnih partnera naše države ka putu prema NATO-u i Evropskoj uniji i da će se ta podrška biti nastavljena – saopćio je Ured za odnose s javnošću MO BiH.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *