Naslovna Vijesti Svijet Glasnogovornik Angele Merkel: Priče o promjeni granica na Zapadnom Balkanu su vrlo opasne
Glasnogovornik Angele Merkel: Priče o promjeni granica na Zapadnom Balkanu su vrlo opasne
0

Glasnogovornik Angele Merkel: Priče o promjeni granica na Zapadnom Balkanu su vrlo opasne

0

Nakon njemačkog ministra vanjskih poslova Haiko Maasa, protiv promjene granica na Balkanu izjasio se i glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert.

Seibert je govorio na redovnoj konferenciji njemačke vlade protiv promjene granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje Deutsche Welle da li je nemačka vlada postavila crvene linije koje ne treba kršiti u slučaju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Srbije, odgovorio je kako treba shvatiti da obično ne komentarišu nezvanične dokumente, ali u smislu spekulacija koje trenutno kruže u medijima o promjeni granica na Zapadnom Balkanu po etničkim linijama, s pozicije savezne vlade može reći da to smatraju vrlo opasnim.

“Takve promjene granica povećale bi nestabilnost regiona, stvorile nove tenzije, pa čak i vratile sukobe iz prošlosti. Kao vlada, nastavljamo da promovišemo put evropske i transatlantske integracije zemalja u regionu, zasnovane na demokratiji, u vladavini zakona i multietničnosti”, rekao je Seibert.

On je istakao da njemačka vlada podstiče zemlje Zapadnog Balkana da slijede reformsku agendu i posebno se fokusiraju na pravdu i vladavinu zakona, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *