Naslovna Vijesti Svijet Al-Safadi: Aktivnosti bivšeg prestolonasljednika prijetnja za sigurnost Jordana
Al-Safadi: Aktivnosti bivšeg prestolonasljednika prijetnja za sigurnost Jordana
0

Al-Safadi: Aktivnosti bivšeg prestolonasljednika prijetnja za sigurnost Jordana

0

Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman Al-Safadi izjavio je kako je istragom utvrđeno da je bivši prestolonasljednik te zemlje Hamzah bin Al-Hussein umiješan u niz aktivnosti koje su provođene u saradnji sa stranim silama, a koje su prijetnja za sigurnost Jordana, javlja Anadolu Agency (AA).

Al-Safady je novinarima u Amanu potvrdio ranije medijske izvještaju o lišavanju slobode više osoba koje se terete da su ugrožavale nacionalnu sigurnost Jordana.

Ističući kako je istragom otkriveno da su bivši prestolonasljednik Hamzah i druge privedene osobe provodili aktivnosti kojima su ugrožavali stabilnost i sigurnost zemlje, Al-Safady je kazao da su tim aktivnostima koordinirale strane sile.

Podsjetivši kako je načelnik Generalštaba jordanske vojske Yousef Huneiti tražio od princa Hamzaha da okonča aktivnosti opasne po sigurnost zemlje, Al-Safady je kazao da princ Hamzah nije pozitivno odgovorio i da će zato boraviti u krugu svoje rezidencije i porodice.

Al-Safady je dalje kazao da su jordanske vlasti u potpunosti pod kontrolu stavile aktivnosti koje je predvodio princ Hamzah i tako preduprijedile plan urušavanja stabilnosti i sigurnosti te zemlje.

Šef jordanske diplomacije Al-Safady tvrdi da je jedna strana obavještajna služba kontaktirala suprugu princa Hamzaha kako bi im organizirala da avionom napuste Jordan.

Al-Safady je kazao da broj jučer privedenih osoba iznosio između 14 i 16 te je dodao da je istraga i dalje u toku i da se tu ne radi o situaciji kakva nastaje hapšenjem vojnih komandanata.

List “Washington Post“ je ranije objavio da su jordanske snage jučer lišile slobode najmanje 20 osoba, među kojima su i princ Hamzah i bivši predsjednik Kraljevskog suda Bassem Ibrahim Azadallah.

Generalštab jordanske vojske Yousef Huneiti odbacio je tvrdnje o lišavanju slobode princa Hazaha te je dodao da je princ pozvan i da mu je rečeno da obustavi aktivnosti koje ugrožavaju sigurnost i stabilnost Jordana.

S druge strane, princ Hamzah je posredstvom advokata na televiziji BBC objavio video snimak u kojem tvrdi da je stavljen u kućni pritvor i da ga terete da je prisustvovao sastancima na kojima je kritikovan jordanski kralj Abdullah II.

“Nisam dio nikakve zavjere, niti opasnih organizacija ili grupa sa stranom podrškom, za šta se inače ovdje optužuje svako ko progovori“, kazao je princ u video poruci i optužio jordansku vlast za korupciju i nesposobnost.

Princ Hamzah je 41-godišnji polubrat jordanskog kralja Abdullaha II i najstariji sin bivšeg jordanskog kralja Husseina bin Tala i njegove posljednje supruge.

Na funkciju prvog prestolonasljednika princ Hamzah je imenovan u februaru 1999. godine, a s te funkcije je smijenjen nakon što je kralj Abdullah u novembru 2004. godine za prvog nasljednika imenovao svog sina Husseina bin Abdullaha.

Brojne zemlje arapskog svijeta i Sjedinjene Američke Države (SAD) uputile su poruke podrške jordanskim vlastima za sve mjere kojima štite sigurnost i stabilnost te zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *