Naslovna Vijesti Svijet Papa završava posjetu Iraku i vraća se u Rim
Papa završava posjetu Iraku i vraća se u Rim
0

Papa završava posjetu Iraku i vraća se u Rim

0

Papa Franjo završio je svoje povijesno putovanje u Irak i u ponedjeljak se ukrcao na avion za Rim nakon četverodnevnog posjeta u kojem je uputio poruku oproštaja, ustrajnosti i nade.

Franjo je prvi papa koji je otputovao u Irak – posjet koji su kršćani na sjeveru zemlje dugo čekali.

Poglavar Rimokatoličke crkve očekuje se u Rimu u ponedjeljak rano poslijepodne nakon što je ujutro krenuo iz Bagdada, prenosi dpa.

U nedjelju je 84-godišnji papa Franjo odletio do Mosula i Qaraqosha, gdje su ga dočekale mase vjernika usprkos pandemiji koronavirusa.

U Mosulu je Franjo molio na crkvenom trgu koji je svojim uništenim bogomoljama postao simbol stradanja kršćana tokom rata protiv terorističke samoproglašene Islamske države.

U Iraku je prije rata bilo više od milion kršćana, ali sada se procjenjuje da njihovo stanovništvo iznosi između 250.000 i 400.000 nakon godina rata, vjerskih progona i naglog ekonomskog pada.

Papa je u petak sletio u Bagdad, uprkos globalnoj pandemiji i sigurnosnim problemima nakon niza nedavnih napada u Iraku.

Tokom putovanja upoznao je i vrhovnog šiitskog svećenika Ali al-Sistanija i održao međuvjerski sastanak u drevnom gradu Ur na jugu Iraka.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *