Naslovna Vijesti Svijet Republikanci otkrili nove detalje o Trumpovom ponašanju tokom napada na Capitol
Republikanci otkrili nove detalje o Trumpovom ponašanju tokom napada na Capitol
0

Republikanci otkrili nove detalje o Trumpovom ponašanju tokom napada na Capitol

0

Na suđenju Donaldu Trumpu u petak u američkom Senatu govorilo se o detaljima njegovog razgovora sa republikancem iz Zastupničkog doma SAD-a Kevinom McCarthyjem u vrijeme dok je Capitol Hill bio napadnut.

Trump je tada rekao da je izgrednicima više stalo do izbornih rezultata nego McCarthyju.

“Pa, Kevine, pretpostavljam da su ti ljudi više uznemireni zbog izbora nego vi”, rekao je Trump, tvrde zastupnici koje je McCarthy kasnije izvijestio o pozivu, a koji je među republikancima opisan kao međusobno vikanje.

McCarthy je sve vrijeme tvrdio da su izgrednici Trumpove pristalice i molio je tadašnjeg predsjednika da ih opozove. McCarthy je ljutito kazao Trumpu da su izgrednici provalili u njegovu kancelariju kroz prozor.

“S kim mislite da razgovarate”, pitao je McCarthy Trumpa tvrdi jedan republikanac.

Novootkriveni detalji poziva koje je za CNN opisalo više republikanaca, pružaju dodatni uvid u Trumpovo stanje u vrijeme dok su izgrednici napadali Capitol. O postojanu ovog poziva i nekim detaljima ranije je izvijestio Punchbowl News, a McCarthy je o tome javno govorio. Republikanci su kazali da je razgovor pokazao da Trump nije imao namjeru opozvati izgrednike iako su ga molili da interveniše. Nekoliko njih je istaklo da je to predstavljajo kršenje predsjedničke dužnosti.

“On nije bio promatrač, on je navijao za njih”, rekao je jedan republikanski član Kongresa.

O razgovoru je prvi put progovorila Jaime Herrera Beutler koja je bila među republikancima koji su glasali za opoziv Trumpa u Zastupničkom domu. U petak navečer je pozvala zastupnike da se izjasne i o detaljima razgovora Trumpa s Mikeom Pencom 6. januara.

Na suđenju Trumpu u petak njegovi advokati su tvrdili da je pokušao smiriti izgrednike nizom tweetova. No nisu spominjali da je tada napao i potpredsjednika Pencea i da je čekao nekoliko sati da opozove demonstrante.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *