Naslovna Vijesti Svijet Suđenje Donaldu Trumpu počinje pred zastupnicima Senata
Suđenje Donaldu Trumpu počinje pred zastupnicima Senata
0

Suđenje Donaldu Trumpu počinje pred zastupnicima Senata

0

Suđenje za opoziv bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa trebalo bi početi u utorak pred zastupnicima Senata američkog Kongresa.

Trumpov pravni tim u ponedjeljak je optužio demokrate da pokretanjem procesa opoziva bivšeg američkog predsjednika prave “političko pozorište“, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

“To je samo još jedan sebičan pokušaj lidera demokrata u Senatu da iskoristi osjećanje užasa i zbunjenosti koje je obuzelo Amerikance nakon nereda u Kongresu 6. januara“, navodi se u pretpretresnom podnesku koji su podnijeli advokati bivšeg predsjednika.

Kako se navodi, umjesto da umire naciju ili da se fokusiraju na krivično gonjenje prekršitelja zakona koji su upali u Capitol, predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi i njeni saradnici pokušavaju “bezosjećajno iskoristiti haos zbog vlastite političke koristi”.

Reuters prenosi, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, kako će suđenje biti otvoreno četverosatnom debatom, nakon koje će uslijediti glasanje o tome da li je proces neustavan, jer Trump više nije predsjednik.

Potom bi trebala uslijediti debata na suđenju, koja bi mogla potrajati do 32 sata, s početkom u srijedu u podne.

Devet demokrata će biti u ulozi tužitelja i pokušat će uvjeriti članove jednako podijeljenog Senata, u kojem je 100 zastupnika, da osude Trumpa i zabrane mu da ikada više ima javnu funkciju, prenosi Al Jazeera.

Trump, republikanac, završio je četverogodišnji mandat 20. januara, nakon što je na novembarskim izborima izgubio od demokratskog rivala Joea Bidena.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *