Naslovna Vijesti Svijet U Engleskoj broj infekcija COVID-19 počinje padati
U Engleskoj broj infekcija COVID-19 počinje padati
0

U Engleskoj broj infekcija COVID-19 počinje padati

0

Broj infekcija COVID-19 u Engleskoj počinje padati, što možda odražava uticaj nove blokade, ali slučajevi se ne spuštaju dovoljno brzo, a prevalencija je i dalje vrlo visoka, pokazala je obimna studija u četvrtak.

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je naznačio da će zaustavljanje COVID-19 u Engleskoj trajati najmanje do 8. marta, što gasi sve nade da će se škole u potpunosti moći otvoriti u februaru.

Studija Imperial College London pokazala je da je broj zaraženih koronavirusom najviši od početka tog istraživanja prošlog maja.

Autori studije, poznate pod nazivom REACT-1, rekli su da su otkrili da je blokada uveden 5. februara sporo smanjila prevalenciju infekcija, a njen uticaj je bio neujednačen u svim regijama.

“Čini se da se spušta u posljednjih nekoliko dana, pa nas to raduje”, rekao je novinarima profesor Paul Elliott, direktor programa Imperial, nakon što privremeni rezultati objavljeni prošle sedmice nisu pronašli dokaze pada u prvim danima restrikcija.

“Ali … doista moramo brže smanjiti prevalenciju, jer je pritisak na NHS (Nacionalnu zdravstvenu službu) trenutno vrlo ekstreman”, rekao je Elliott.

Prema studiji u razdoblju između 6. i 22. januara, nacionalna prevalencija iznosila je 1,57 posto, odnosno 157 na 10.000 zaraženih ljudi, s najvećom prevalencijom u Londonu od 2,83 posto, prenosi Reuters.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *