Naslovna Vijesti Svijet Papa Franjo upozorio na opasnosti od ekstremnog nacionalizma
Papa Franjo upozorio na opasnosti od ekstremnog nacionalizma
0

Papa Franjo upozorio na opasnosti od ekstremnog nacionalizma

0

Papa Franjo u srijedu je u povodu 76. godišnjice oslobađanja logora smrti Auschwitz zatražio od ljudi da pomno prate ideološki ekstremizam “jer se takve stvari mogu ponoviti”.

On se obratio javnosti tri sedmice nakon što su izljevi antisemitizma zabilježeni u nemirima pred američkim Capitolom 6. januara i dvije sedmice nakon što je sinagoga u Montrealu oskrnavljena i podmetnut je požar uz njoj.

Govoreći tokom opće audijencije, održane u vatikanskoj biblioteci zbog restrikcija protiv širenja koronavirusa, Franjo je izjavio kako je imperativ da svijet ne zaboravi.

– Pamtiti izraze čovječnosti. Pamtiti znake građanskog društva. Pamćenje je uslov za bolju budućnost u miru i bratstvu – kazao je Franjo, koji je posjetio Auschwitz 2016. godine.

Nacisti i njihovi saveznici ubili su skoro šest miliona Jevreja, kao i ostalih, u Evropi pod nacističkom okupacijom.

Više od milion ljudi, od kojih su većina Jevreji, ubijeno je u Auschwitzu u južnoj Poljskoj, koji su oslobodili sovjetski vojnici 27. januara 1945. godine. Ogromna većina logoraša ubijena je u gasnim komorama.

Papa Franjo je kazao da društvo nikada ne treba popustiti u svojoj budnosti pred opasnostima nacionalizma.

– Pamtiti također znači i biti oprezan, jer se takve stvari mogu ponoviti, počevši od ideoloških prijedloga koji se pozivaju na zaštitu ljudi, ali završavaju u razaranju naroda i razaranju humanosti – kazao je.

– Budite zabrinuti time kako je taj put smrti, istrebljenja i brutalnosti započeo – kazao je on, misleći na uspon nacista na vlast u 1930-im godinama na valu ekstremističkog nacionalizma, prenosi Reuters.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *