Naslovna Vijesti Svijet Sudbina djece u fokusu 76. godišnjice oslobođenja Auschwitza
Sudbina djece u fokusu 76. godišnjice oslobođenja Auschwitza
0

Sudbina djece u fokusu 76. godišnjice oslobođenja Auschwitza

0

Sudbina djece ubijene, zatvorene i rođene u nacističkom njemačkom koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau bit će danas u središtu obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja logora.

Zbog pandemije koronavirusa, godišnjica će biti obilježena putem interneta, a ne na mjestu logora uspostavljenog tokom Drugog svjetskog rata u Oswiecimu u okupiranoj Poljskoj.

Komemoracije će započeti u 16 sati (15.00 GMT) svjedočenjima dvije preživjele logorašice, Zdzislawe Wlodarczyk i Anite Lasker-Wallfisch.

Govore će održati i poljski predsjednik Andrzej Duda, kao i izraelski i ruski diplomati, nakon čega će predstavnici četiri vjere predvoditi molitve.

Nakon prigodne službe, voditelj muzeja Auschwitz Piotr Cywinski vodit će internetsku raspravu o utjecaju rata i holokausta na oblikovanje dječjeg identiteta, prenosi dpa.

Muzej procjenjuje da je najmanje 232.000 djece, većinom židovske, deportirano u Auschwitz. Preko 200.000 djece ubijeno je u logoru. U logoru je u 1945. oslobođeno samo oko 700.

Od 1,3 miliona deportiranih u Auschwitz, procjenjuje se da je tamo stradalo oko 1,1 milion ljudi, uključujući oko milion Židova.

Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama kampa odmah po dolasku. Uz to, stradalo je oko polovina od 400.000 zatvorenika registriranih u logoru.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *