Naslovna Vijesti Svijet Papa Franjo ispunjava obećanja: Imenovao šest žena da nadgledaju finansije Vatikana
Papa Franjo ispunjava obećanja: Imenovao šest žena da nadgledaju finansije Vatikana
0

Papa Franjo ispunjava obećanja: Imenovao šest žena da nadgledaju finansije Vatikana

0

Papa Franjo je imenovao šest žena koje će nadgledati finansije Vatikana, a to je u neku ruku historijski potez jer do sada u Katoličkoj crkvi ženama nisu dodjeljivane najvažnije uloge.

Imenovanja su važan korak u ispunjenju obećanja koje je papa dao, a to je da će žene postavljati na vrhovne pozicije.

Svih šest žena su Evropljanke i imaju dobru pozadinu u finansijskim poslovima. Leslie Ferrar iz Velike Britanije je čak bila blagajnica princa Charlesa. Iz Velike Britanije je još jedna žena, a ostale su Charlotte Kreuter-Kirchhof i Marija Kolak iz Njemačke, Maria Concepción Osácar Garaicoechea i Eva Castillo Sanz iz Španije.

Muškarci su do sada činili svih 14 članova Ekonomskog vijeća. Prema Statutu u Vijeće moraju biti uključeni 8 biskupa koji su uvijek muškarci i sedam osoba/laika koji mogu biti bilo kojeg spola. Papa se ipak odlučio za pet finansijski sposobnih žena i jednog laika – bivšeg generalnog direktora Generali italijanske osiguravajuće kuće Alberta Minalija.

“Šest žena je prilično velika kvota. Ali ono što je bitno jeste da su upravo one dio grupe koja nadgleda finansijske aktivnosti Vatikana. Očigledno je da je to jedna odlična grupa”, rekao je službenik Nacionalnog katoličkog vijesnika u Vatikanu za The Guardian.

Interesantno je i da imenovanja dolaze u periodu kada se Vatikan bori sa finansijskim problemima koji su dodatno pogoršani posljedicama pandemije koronavirusa i naglim padom posjeta vatikanskim muzejima.

Za vrijeme Franjinog papinstva još dvije žene su uspjele ući u Katoličku crkvu, a to su Barbara Jatta koja predvodi muzeje i Francesca Di Giovanni podsekretarica državnog sekretarijata.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *