Naslovna Vijesti Region Kurti: Pristup Zapada Srbiji je naivan, to nije normalna država
Kurti: Pristup Zapada Srbiji je naivan, to nije normalna država
0

Kurti: Pristup Zapada Srbiji je naivan, to nije normalna država

0

Premijer Kosova Albin Kurti ocijenio je naivnim pristup zapadnih partnera Kosova prema Srbiji. Prema njegovim riječima, oni smatraju da Srbija čeka kraj Putinove ere kako bi se orijentirala prema Evropi.

“Srbija želi da Republiku Srpsku u BiH, Crnu Goru i sjever Kosova pretvori u sferu utjecaja. Isto kao što se Rusija ponaša prema Bjelorusiji i Ukrajini. Naš je problem što naši zapadni partneri smatraju da se Srbija vodi samo oportunizmom, da čeka kraj Putinove ere i da će se tada jasno okrenuti prema Evropi. To je naivno. Aleksandar Vučić više od završetka rata u Ukrajini očekuje povratak Donalda Trumpa u Washington. 80 posto stanovništva ima pozitivno mišljenje o Vladimiru Putinu. Srbija sebe vidi kao dio panslavenske, pravoslavne sfere”, rekao je Kurti u intervjuu za švicarski Tages-Anzeiger.

Ponovio je da je Srbija “nervozna jer Kosovu ide dosta dobro”. Kurti je rekao da Srbija nije “normalna država”, jer se nije distancirala od naslijeđa iz vremena diktatora Slobodana Miloševića.

“Sada tome dodajte nedostatak distance prema Vladimiru Putinu i njegovom ratu u Ukrajini. Demokratija je bila kratka pauza u Srbiji nakon završetka diktature. Uskoro će se navršiti 20 godina otkako je prozapadni srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen u Beogradu. Od tada mračne sile u Srbiji slave povratak. Beograd sa svojim susjedima traži odnos sličan onom kakav Moskva ima s Ukrajinom i Bjelorusijom. Stoga je ovaj ‘kvart’ za nas sigurnosni rizik”, dodao je Kurti.

Kurti je rekao da bi bilo neodgovorno da kaže da nema opasnosti od eskalacije u regionu. Prema njegovim riječima, postoje pokazatelji panslavenske hegemonije, pominjući zajedničke vojne vježbe Srbije i Rusije.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *