Naslovna Vijesti Region Merkel: “Strateški je interes” integracija zapadnog Balkana u EU
Merkel: “Strateški je interes” integracija zapadnog Balkana u EU
0

Merkel: “Strateški je interes” integracija zapadnog Balkana u EU

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se, iz strateških razloga, šest država zapadnog Balkana smatraju budućim članicama Evropske unije.

Nakon virtualne konferencije o zapadnom Balkanu, Merkel je izjavila novinarima, aludirajući na uticaj Rusije i Kine, ne pominjući ih, da je „u interesu Evropske unije da promovira proces ovdje“.

Kazala je da je snažnija regionalna saradnja promovirana od 2014. već ostvarila prvi uspjeh – sporazum o roamingu koji je upravo stupio na snagu.

Sastanku su prisustvovali šefovi vlada Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

– Naš vrhunski prioritet je da ubrzamo agendu širenja članstva na regiju i da pomognemo partnerima sa zapadnog Balkana da provedu reforme potrebne za evropski put – izjavila je Von der Leyen.

Tokom video konferencije francuski predsjednik Emmanuel Macron „veoma je jasno“ izrazio podršku evropskoj perspektivi šest država, naglasila je Merkel.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *