Naslovna Vijesti Region Sramotno i nebulozno izvještavanje srbijanskih tabloida
Sramotno i nebulozno izvještavanje srbijanskih tabloida
0

Sramotno i nebulozno izvještavanje srbijanskih tabloida

0

Ratko Mladić je pravosnažno proglašen krivim za genocid i najstrašnije ratne zločine koji su se dogodili na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Uprkos tome, neki tabloidi u Srbiji jutros mu odaju počast i podršku.

“Džaba vam sve haške presude – Mladić zauvijek srpski heroj”, stoji na naslovnici Informera, inače bliskog vladajućim strukturama u Srbiji.

Uprkos tome što je dokazano i presuđeno da je Mladić kriv za genocid u Srebrenici 1995. godine, progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumana djela, prisilna premještanja, terorisanje, protivpravne napade na civile u drugim krajevima BiH, srbijanski tabloidi navode da je osuđen “bez ikakvih dokaza”.

Srpski telegraf na naslovnici piše o prstenu koji je Ratko Mladić jučer nosio u sudnici. Novinari ovog tabloida čitateljima poručuju: “Mladić preko prstena poslao tajnu poruku Amerikancima”.

Kurir piše “Nemojte da nam dirate živu ranu” te prenose izjave Mladićevog sina Darka, zatim informaciju da je zločinac Ratko nasmijan ušao u sudnicu te izjavu mještanina Lazareva koji kaže da je presuda politička.

Alo u ćošku naslovnice piše o Mladićevom prstenu, dok Politika preko naslovnice obavještava čitatelje da zločinac ostaje doživotno u zatvoru, kao i Danas, Dnevnik i Blic.

Konačnom presudom u slučaju “Ratko Mladić”, Haški tribunal je na određeni način zatvorio veliko poglavlje u krvavoj historiji bivših zemalja Jugoslavije. Od trenutka njegovog hapšenja pa sve do izricanja konačne presude prošlo je tačno 10 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *