Naslovna Vijesti Region Đukanović-Pahor: Obnoviti strategiju bržeg proširenja EU na zapadni Balkan
Đukanović-Pahor: Obnoviti strategiju bržeg proširenja EU na zapadni Balkan
0

Đukanović-Pahor: Obnoviti strategiju bržeg proširenja EU na zapadni Balkan

0

Slovenski predsjednik Borut Pahor ocijenio je u srijedu u Podgorici da je došlo do zastoja oko proširenja Europske unije, kako kod EU, tako i kod država kandidata sa zapadnog Balkana.

Pahor se u srijedu u Podgorci na radnoj večeri susreo s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem u sklopu priprema za organizaciju konferencije Procesa Brdo-Brijuni, koja će se sredinom svibnja održati u Sloveniji.

Pahor je nakon susreta kazao da je njegov zadatak da s predsjednicima država od Slovenije preko Hrvatske, BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije, a u suradnji s institucijama EU, nađe nove i svježe ideje “za obnovljenu strategiju bržeg proširenja EU na sve države zapdnog Balkana, kako ne bi umjesto vjere u skoro članstvo u Uniji, te države odnosno ti narodi, njihove vođe, razmišljali o opasnim alternativama”, prenosi Hina.

“To nije lak zadatak. S predsjednikom Đukanovićem sam ocijenio da je to veoma kompleksan zadatak, ali tko će se uhvatiti u koštac s tim zadatkom ako ne mi, koji te običaje, kulture, narode i tu kompleksnost najbolje poznajemo”, rekao je Pahor dodavši da će se tome posvetiti u pripremi konferencije na Brdu 17. svibnja. Slovenski predsjednik podsjetio je da početkom srpnja počinje slovensko predsjedanje Vijećem Europske unije.

“Mislim da nema ništa važnije od toga da, i u vrijeme kada je epidemija dodatno zaoštrila neke društvene probleme u svim našim državama, ljudima damo vjeru u mirnu i sigurnu budućnost”, rekao je slovenski predsjednik čestitajući Crnoj Gori na svemu što je do sada uradila na svom putu ka EU.

Crnogorski predsjednik Đukanović rekao je da uoči desete jubilarne konferencije Brdo-Brijuni on i Pahor imaju veoma slične poglede u odnosu na pitanje perspektive regije zapadnog Balkana.

“Činjenica da uz to Slovenija uskoro započinje i svoje predsjedanje EU-om dodatan je motiv za razgovore o nekim važnim aspektima europske perspektive i Crne Gore i svih zemalja regije, kao i prilika da izložimo viđenje tog procesa i naše interese u tom procesu, rekao je Đukanović. Slovenija ima poseban senzibilitet prema regiji zapadnog Balkana i tijekom svih prethodnih godina jako je pomagala proces europeizacije naše regije”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, Crna Gora i Slovenija ne samo da nemaju otvorenih pitanja već se može govoriti i o svestranoj suradnji u svim područjima, uključujući i gospodarstvo.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *