Naslovna Vijesti Politika Na konferenciji ministara odbrane ¨WB 5 Graz¨ potpisana zajednička deklaracija
Na konferenciji ministara odbrane ¨WB 5 Graz¨ potpisana zajednička deklaracija
0

Na konferenciji ministara odbrane ¨WB 5 Graz¨ potpisana zajednička deklaracija

0

U okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane Republike Austrije, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je učestvovao na Konferenciji ministara odbrane u formatu „WB 5 Graz“.

Konferencija ministara odbrane pet zemalja zapadnog Balkana (format „WB 5 Graz“) održana je od 13. do. 14. septembra u Kremsu, Republika Austrija.

Na konferenciji, pored ministrice odbrane Republike Austrije Klaudije Tanner, koja je u ulozi domaćina, učestvovali su ministri odbrane Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.

Konferencija je imala za cilj proširenje regionalne saradnje zemalja učesnica konferencije kojom bi se dodatno doprinijelo stabilnosti u regiji.

Ministrica odbrane Republike Austrije Klaudija Tanner je naglasila da u domeni sigurnosne i odbrambene politike pod okriljem EU vidi potencijal za održivu sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu, kroz izgradnju kapaciteta i dijaloga u različitim formatima, te da je regionalna sauradnja stoga od posebne važnosti.

Uz izraze zahvalnosti za organizaciju konferencije ministrici Tanner, ministar Podžić je istakao uspješnu bilateralnu odbrambenu saradnju Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine sa ministarstvima odbrane zemalja-učesnica konferencije, te potcrtao potrebu za jačanjem regionalne saradnje, koja se pozitivno odražava na ukupnu stabilnost u regiji.

Na konferenciji je od ministara odbrane zemalja-učesnica konferencije potpisana Zajednička deklaracija kojom se produbljuje regionalna saradnja i osiguravaju dodatni mehanizmi saradnje.

Zajednička deklaracija, između ostalog, potvrđuje važnost uzajamne saradnje u slučaju katastrofa i pandemija, te razmatra mogućnosti novih oblika obuke i edukacije, naročito u oblastima kao što su vojna obuka u planinskim uslovima, ABHO, odnosi s javnošću, deminiranje, sigurno skladištenje municije i naoružanja, zbrinjavanje nestabilnih materijala na siguran i ekološki prihvatljiv način, kao i upravljanje migracijama.

Pored ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića, u delegaciji Ministarstva odbrane BiH nalazili su se i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Austriji brigadir Edin Bajramović, šef Kabineta ministra odbrane Kemal Korjenić i stručni savjetnik Violeta Kuljanin, saopćeno je iz MOBiH.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *