Naslovna Vijesti Politika SNSD pred izborom: Zadržat DNS-ovog ministra ili dati koncesije Izetbegoviću
SNSD pred izborom: Zadržat DNS-ovog ministra ili dati koncesije Izetbegoviću
0

SNSD pred izborom: Zadržat DNS-ovog ministra ili dati koncesije Izetbegoviću

0

Iako je bilo najavljeno da će Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrati potvrđivanje smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, kolegij Doma naroda spomenutu tačku nije uvrstio na dnevni red sjednice.

Podsjećamo, ranije je Vijeće ministara smjenilo Lučića, a Predstavnički dom PS BiH je odluku potvrdio. Međutim prekjučer je došlo do zastoja vjerovatno iz razloga nepostojanja čvrstog dogovora stranaka o novom kandidatu.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović prije nekoliko dana je izjavio da prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata za novog ministra, Igor Radojičić, nije prihvatljiva opcija, jer je raniji dogovor podrazumijevao nestranačku ličnost. Isto tako zatraženo je da se Senad Bratić ponovo imenuje na poziciju potpresjednika Narodne skupštine RS-a.

Ubrzo je uslijedio odgovor SNSD-ove zastupnice Snježane Novaković-Bursać koja je rekla da SNSD neće prihvatiti uslovljavanja i da to Bosnu i Hercegovinu vodi u novu političku blokadu.

“SDA nije učestvovala u formiranju Vlade RS-a, niti je dio većine u Narodnoj skupštini, a SNSD učestvuje u formiranju Vijeća ministara. Prema tome, to se ne može porediti”, rekla je zastupnica SNSD-a u kontekstu zahtjeva SDA.

Potpuno je jasno, da ekspresna promjena ministara u entitetu Republika Srpska, kad god to Milorad Dodik odluči, nije moguća na državnom nivou, i uvijek zahtjeva duge i neizvjesne pregovore i trgovinu pozicijama.

Očito da SNSD nije dobio garanciju Izetbegovića da će njihov kandidat, nakon smjene Lučića, biti izabran na poziciju ministra, te iz tog razloga smjena nije ni razmatrana. U slučaju da je Lučić smijenjen ministarstvom bi, u punom kapacitetu, upravljao zamjenik ministra Dževad Mahmutović, kadar SDA.

S tim u vezi SNSD se nalazi pred izborom, dati koncesije SDA-u za ministarsku poziciju, ili “trpiti” trenutnog ministra iz Demokratskog narodog saveza. Ne baš ugodna pozicija i izbor za Milorada Dodika, te u tom smislu, ne bi nas iznenadilo da neprimjetnog Lučića, ispratimo na ministarskoj funkciji do kraja mandata.

Bez dileme, dođe li do smjene na nekoj od narednih sjednica, bit će to potvrda da je SNSD-u, trenutno, najvažnije slomiti opoziciju.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *