Naslovna Vijesti Politika Borrell, Bevanda i Turković o evropskoj perspektivi BiH
Borrell, Bevanda i Turković o evropskoj perspektivi BiH
0

Borrell, Bevanda i Turković o evropskoj perspektivi BiH

0

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine – ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, primili su danas potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Josepa Borrella, s kojim su razgovarali o evropskoj perspektivi BiH, 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ministar Bevanda, u svojstvu šefa delegacije Vijeća ministara BiH, zahvalio je Borrellu na posjetu koji je uspješno realiziran u vrijeme pandemije i teškoća s kojima se suočio cijeli svijet.

Tokom današnjeg sastanka posvećena je posebna pažnja obvezama koje BiH ima u procesu ispunjavanja uvjeta za prijem u EU i ispunjavanju 14 prioriteta iz Akcijskog plana iz Mišljenja Evropske komisije.

Ministar Bevanda naglasio je da u procesu evropskih integracija moraju sudjelovati svi nivoi vlasti u skladu s ustavnim uređenjem, “jer će tako uspjeh biti zajamčen, zbog čega u BiH i postoji mehanizam koordinacije u procesu pridruživanju EU-u”.

Prema njegovim riječima, evropske integracije nemaju alternativu te su svi politički akteri u BiH suglasni da je put u EU ono što će doprinijeti boljem životu svih građana BiH.

Bevanda je istaknuo da je svima jasno kako je nužno ubrzati reforme na evropskom putu te da svi u BiH trebaju preuzeti odgovornost za svoj dio obveza, uz puno poštovanje Ustava i važećih zakona.

Ministrica Bisera Turković je zahvalila Evropskoj uniji na sveukupnoj dosadašnjoj pomoći, istaknuvši i iznimno važnom odluku EU-a da omogući pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Prema njenim riječima, evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je održavati stalnu komunikaciju s institucijama EU-a o važnim ciljevima koje treba postići.

Naglasila je da je BiH opterećena problemom ilegalnih migracija i dodala da se očekuje puna podršku EU-a za rješavanje migrantske krize.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politku Evropske unije Josep Borrell je rekao da očekuje da Vijeće ministara BiH ostane posvećeno provođenju reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU, te pozvao institucije BiH da pojačaju dinamiku provođenja reformi na evropskom putu.

Sastanku su prisustvovali izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije Milorad Đurđević i ef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *