Naslovna Vijesti Gradovi Iz neopranih kontejnera širi se smrad gradskim naseljima
Iz neopranih kontejnera širi se smrad gradskim naseljima

Foto: Avaz

0

Iz neopranih kontejnera širi se smrad gradskim naseljima

0

Dolaskom ljepšeg vremena i visokih temperatura mnogim naseljima počeo se širiti nesnosan smrad iz kontejnera. Zbog toga u nekim dijelovima grada stanari ne mogu otvoriti prozore da prozrače prostorije.

Ovog problema itekako su svjesni nadležni u preduzeću „Rad“ i za „Avaz“ kažu da će do kraja mjeseca početi pranje svih posuda za odlaganje smeća na području Kantona Sarajevo.

– Princip rada je takav da vozilo za pranje kontejnera izlazi na teren i prati pražnjenje posuda, koje potom preuzima te pere i vanjski i unutrašnji dio. To se radi pomoću dezinfekcionih sredstava i vode koja se zagrijava do 90 stepeni – kazao je Mirza Ramić, portparol ovog preduzeća.

Pojašnjava da se voda koja se koristi za pranje kontejnera ne ispušta nigdje, već se vrši njeno recikliranje.

– Krupniji otpad se izdvaja u poseban spremnik. Također, prilikom pranja kontejnera peru se i niše gdje su smješteni. Za taj dio posla ima posebno crijevo koje koristi prethodno spomenutu zagrijanu vodu te se pod visokim pritiskom obavlja pranje – pojašnjava Ramić.

Prema riječima Ramića, jednom godišnje se preporučuje pranje kontejnera, uz obavezno poštivanje propisa definiranih za odlaganje otpada.

– Naravno, to se može raditi i češće ukoliko se za to ukaže potreba – ističe Ramić.

(Dnevni avaz)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *