Naslovna Vijesti Gradovi Zeničane muzičari probudili Prvomajskom budnicom
Zeničane muzičari probudili Prvomajskom budnicom
0

Zeničane muzičari probudili Prvomajskom budnicom

0

Prvomajska budnica Duvačkog orkestra Zenica, nakon godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa, ponovo je jutros probudila Zeničane te ih podsjetila na dolazak Međunarodnog praznika rada – 1. maja.

Ovo je, inače, zvanično bila 94. prvomajska budnica koja se na praznik svirala ulicama i sokacima tog grada, mada, nezvanično, orkestar postoji 97 godina. Orkestar je u pauzi između dvije budnice promijenio naziv u Duvački orkestar Zenica te je 2019. godine posljednji put svirao kao orkestar Kulturno-umjetničkog društva “Željezara” Zenica.

Zbog epidemioloških mjera, muzičari koji su svojim kamionom obilazili gradske ulice, nisu se zaustavljali na poznatim punktovima i družili sa sugrađanima, ali su ipak zastali te odsvirali nekoliko numera pred ćevabdžinicom i Nacionalnim restoranom “Salčinović”.

Time su odali počast prošle godine preminulom zeničkom uglednom ugostitelju, koji je bio dugogodišnji prijatelj orkestra.

– Ovo je jedna od lokacija koje su nezaobilazne. Ovdje se obavezno zaustavljamo, kod našeg Salčina. Nažalost, on nije dočekao ovu budnicu. Malo je tužno, ali tu je porodica i nastavlja se tradicija – kazao je dirigent Azur Bijedić.

Prvomajska budnica jutros je probudila i građane Kaknja, za koje su svirali muzičari orkestra Udruženja građana Rudarska glazba.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *