Naslovna Vijesti Gradovi Ponovo devastirane ploče u Aleji ambasadora
Ponovo devastirane ploče u Aleji ambasadora
0

Ponovo devastirane ploče u Aleji ambasadora

0

Ponovno su devastirane ploče u Aleji ambasadora u Sarajevu. Općina Stari Grad na čijem je području ta šetnica zahtijeva veći angažman policije.

– Aleja ambasadora, jedna od najljepših šetnica u Sarajevu i jedina takve vrste u Starom Gradu ponovo je na meti vandala. Godinama unazad Općina Stari Grad ulaže sredstva u održavanje Aleje ambasadora, ali neodgovorni pojedinci i pored brojnih poziva na prestanak divljaštva i dalje uništavaju ovo šetalište. Na meti pojedinaca ponovo su se našle ploče sa imenima ambasadora koji su u prethodnom periodu zasadili lipe – navedeno je u saopćenju te općine.

Općinska služba za investicije i komunalne poslove obišla je Aleju ambasadora od Bentbaše do Darive i utvrdila da je uništeno šest ploča.

Tri kamene ploče su potpuno istrgnute iz ležišta, dok su još tri oštećene do te mjere da i njih treba zamijeniti. Jedna kamena ploča s imenom ambasadora nađena je uz obalu Miljacke, a jedna je razbijena na travi pored zida.

Jedno stablo lipe istrgnuto je iz zemlje, a na nekoliko mjesta je oštećen i kameni zid iznad kojeg se sade lipe te na zidu nedostaje određeni broj kamenih pločica.

Ovakvo ponašanje pojedinaca i potreba za uništavanjem javnog dobra je neshvatljivo i nedopustivo, ističu iz Općine Stari Grad i pozivaju na veći angažman policije kako bi se ove pojave zaustavile, zaštitila imovina i pružila sigurnost građanima koji posjećuju Aleju ambasadora.

Također pozivaju na veći angažman i uključenost i Javnu ustanovu za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, koja upravlja Zaštićenim pejzažem Bentbaša.

Općina Stari Grad Sarajevo, s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, prethodnih godina je uložila značajan novac u održavanje Aleje ambasadora, ali i u sanaciju štete koju su počinili neodgovorni pojedinci.

– Kako bi se tome stalo ukraj, prije tri godine uveden je videonadzor (Dariva i Bentbaša, a naknadno i Park mira) i urađena rekonstrukcija javne rasvjete, kao i postavljanje osvjetljenja ispod tabli sa imenima ambasadora. U ovaj projekat uloženo je 75.000 KM. Evidentno je da je i pored svih napora i ulaganja potreban veći angažman policije i kontinuirani nadzor i obilazak ove lokacije. Ovo je posebno značajno kako devastacija ne bi bila nastavljena i eventualno došlo i do oštećenja u Parku mira koji je sagrađen prošle godine. Ovo igralište nalazi se na Darivi i sastoji iz tri dijela: dio za sportske aktivnosti, za dječiju igru i za odmor i rekreaciju, a opremljeno je i spravama za djecu sa posebnim potrebama. Park mira je zajednički projekat Općine Stari Grad Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a projekat je koštao 185.000 KM – navodi se u saopćenju.

Općina Stari Grad će poduzeti aktivnosti na izradi i postavljanju novih ploča sa imenima ambasadora kako bi se očuvao dignitet ovog projekta i same Aleje ambasadora.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *