Naslovna Biznis Berza Amerika je tehnički u recesiji: Snažan rast na Wall Streetu
Amerika je tehnički u recesiji: Snažan rast na Wall Streetu

Amerika je tehnički u recesiji: Snažan rast na Wall Streetu

0

Na Wall Streetu su jučer berzovni indeksi porasli više od 1 posto, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da Fed ubuduće više neće agresivno povećavati kamate, s obzirom da je američka ekonomija tehnički uronila u recesiju.

Dow Jones porastao je 332 boda ili 1,03 posto, na 32.529 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,21 posto, na 4.072 boda, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 12.162 boda.

Jučer je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD u drugom tromjesečju skliznuo 0,9 posto na anualiziranoj razini, drugo tromjesečje zaredom, dok su analitičari očekivali blagi rast.

Premda neki smatraju da se ne radi o recesiji jer nisu pali svi ekonomski segmenti, a tržište rada i dalje je snažno, činjenica je da je BDP pao dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini, što, po uobičajenoj definiciji, predstavlja recesiju.

Bez obzira radi li se o recesiji ili usporavanju rasta ekonomije, taj podatak potaknuo je špekulacije da bi američka centralna banka ubuduće mogla biti manje agresivna po pitanju povećanja kamata.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je u srijedu povećao ključne kamatne stope za daljnjih 0,75 postotnih bodova, drugi mjesec zaredom, u raspon od 2,25 do 2,50 posto.

Ulagače je, međutim, ohrabrila izjava predsjednika Feda Jeromea Powella da će daljnji potezi centralne banke ovisiti o budućim ekonomskim pokazateljima i da je za očekivati usporavanje tempa zaoštravanje monetarne politike.

U svakom slučaju, ulagači su mirni što se kamata tiče do kraja ljeta jer se iduća sjednica Feda održava tek u septembru. Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Sinoć su, nakon zatvaranja Wall Streeta, bolje nego što se očekivalo rezultate objavili i tehnološki divovi Amazon.com i Apple, pa su cijene tih dionica znatno porasle. Zahvaljujući tome, trenutno su terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u plusu, pa bi se rast Wall Streeta mogao nastaviti i u petak, treći dan zaredom.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 7.345 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,88 posto, na 13.282 boda, a pariški CAC 1,30 posto, na 6.339 bodova.

(Dnevni avaz)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *