Naslovna Vijesti Ekonomija SAD i Njemačka postigle dogovor o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2
SAD i Njemačka postigle dogovor o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2
0

SAD i Njemačka postigle dogovor o ruskom plinovodu Sjeverni tok 2

0

Sjedinjene Države su objavile da su postigle dogovor s Njemačkom kojim se dopušta završetak ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 kako bi spriječile Rusiju da ga koristi kao politički instrument.

Gotovo kompletan plinovod od 1.230 km (764 milje) ispod Baltičkog mora udvostručit će izvoz ruskog plina u Njemačku, piše BBC.

Američka dužnosnica Victoria Nuland je rekla da sporazum predviđa sankcije protiv Moskve ako pokuša ucijeniti Ukrajinu.

Ukrajina se protivi ovome jer tvrdi da plinovod Sjeverni tok 2 prijeti njezinoj sigurnosti, te zbog toga jer će godišnje gubiti oko tri milijarde dolara u naknadama za tranzit plina.

Poljska se također protivi ovom plinovodu koji vodi od Vyborga u Rusiji ispod Baltičkog mora do Lubmina u Njemačkoj. Poljska kaže da projekat vrijedan 10 milijardi dolara ugrožava sigurnost srednje i istočne Europe.

Rusija to negira i tvrdi da je ovaj projekat komercijalno koristan za sve koji su uključeni u isti.

Prema uslovima koje su potpisale SAD i Njemačka ovim dogovorom, Ukrajina će dobiti 50 miliona američkih dolara kredita za “zelenu” tehnologiju i jamstvo za otplatu naknada za tranzit plina koje će izgubiti zaobilaženjem plinovoda do 2024. godine.

U maju je administracija američkog predsjednika Joea Bidena ukinula sankcija kompaniji koja gradi plinovod, usprkos snažnom protivljenju republikanskih zastupnika.

Biden se protivio plinovodu, ali analitičari kažu da ne želi rizikovati transatlantski razdor s Njemačkom u trenutku kada radi na uspostavljanjem kontakta s evropskim saveznicima.

Plinovod Sjeverni tok 2 bi dnom Baltičkog mora trebao dopremati 55 milijardi kubika plina iz ruskih nalazišta.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *