Naslovna Vijesti Ekonomija Pregovori s MMF-om se nastavljaju danas: Hoće li RS pristati na “prijenos nadležnosti”?
Pregovori s MMF-om se nastavljaju danas: Hoće li RS pristati na “prijenos nadležnosti”?

Pregovori s MMF-om se nastavljaju danas: Hoće li RS pristati na “prijenos nadležnosti”?

0

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će danas održati sastanak s predstavnicima iz Bosne i Hercegovine, a jedna od tema će biti uslovi za novi aranžman s ovom finansijskom organizacijom.

Do zastoja prilikom dogovora ovog aranžmana je došlo zbog toga što je jedan od uslova stvaranje registra fizičkih lica pri Centralnoj banci BiH, što se u Republici Srpskoj gleda kao prijenos nadležnosti. Taj jedinstveni registar bi ovlaštenim institucijama omogućio da imaju pouzdan i transparentan uvid u stanje na bankovnim računima fizičkih osoba.

Osim tog uslova, MMF traži i usvajanje zakona o električnoj energiji i gasu u skladu s Trećim energetskim paketom Energetske zajednice, te zakona o elektronskom potpisu na državnom nivou.

Kako prenose Nezavisne, međunarodna zajednica će insistirati na ispunjavanju svih ovih uslova, a pogotovo na registru fizičkih lica.

Cilj novog aranžmana je ne samo da pomogne BiH da prođe kroz trenutnu krizu u vezi s epidemijom koronavirusa, nego i da izgradi temelj za brži i inkluzivniji ekonomski razvoj u budućnosti.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *