Naslovna Vijesti Društvo Tegeltija kandidat za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH
Tegeltija kandidat za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH

Tegeltija kandidat za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH

0

Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik je potvrdio pisanje portala Klix.ba da bi Zoran Tegeltija mogao postati direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

“Indirektni porezi pripadaju našoj strani i mi ćemo imenovati nekoga. Za sada još nismo donijeli odluku, a naravno da je Zoran Tegeltija jedan od najozbiljnijih i najstručnijih ljudi iz te sfere.
Treba da prvo razgovaramo s njim da vidimo da li on to hoće ili neće. Ništa još nije dogovoreno, vidjet ćemo”, kazao je Dodik.

To znači da bi Tegeltija u narednih nekoliko mjeseci mogao podnijeti ostavku na funkciju ministra finansija i trezora BiH, na kojoj je imenovna prije dvije sedmice, i preuzeti fotelju direktora UIO u kojoj deceniju sjedi Miro Džakula (HDZ).

Dodikov plan je da nakon Tegeltijine ostavke u njegovu fotelju ministra finansija BiH zasjedne kadar SNSD-a i to će najvjerovatnije biti neko sa područja istoka entiteta RS, tačnije iz Istočnog Sarajeva.

To je sada potvrdio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, jedan od “SNSD-ovih buntovnika” koji se nedavno pobunio jer je njegova stranka predložila Nenada Nešića (DNS) za ministra sigurnosti BiH.

“Znamo da ta pozicija u UIO pripada srpskom korpusu. Ako Tegeltija bude prihvatio, tražit ćemo da ministar bude iz Istočnog Sarajeva”, izjavio je.

Raspodjela fotelja bit će tema sljedeće sjednice Vijeća ministara BiH koja će biti održana narednog četvrtka, a zanimljivo je da će kadrovi SNSD-a rukovoditi ključnim finansijskim institucijama države.

Iako su SNSD i HDZ postigli dogovor da pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) pripadne stranci sa sjedištem u Banjoj Luci tome se sada protivi SDP, tačnije potpredsjednik Vojin Mijatović koji je najavio i ultimatum.

“Stav SDP-a će tu biti vrlo rigidan i insistirat ćemo, pa možda i po cijenu zaustavljanja kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO. SDP će biti vrlo tvrd. Mislim da je vrijeme da se finansijski sektor vrati u ruke Bosanaca i Hercegovaca. Malo ćemo tu stati. SDP će tražiti UIO. Gotovo sigurno, vrlo čvrsto”, izjavio je Mijatović.

(Klix.ba)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *