Naslovna Vijesti Društvo Sky aplikacija trese podzemlje
Sky aplikacija trese podzemlje

Sky aplikacija trese podzemlje

0

Što se tiče podataka iz Sky aplikacije i njihovog prikupljanja, jedna od njemačkih tužiteljica pozvala se na presude koje pokazuju da su ti podaci pravno valjani. Prema njoj, važan je detalj i ovo: Sky uređaji su “otporni na prisluškivanje koriste se gotovo isključivo za kaznena djela”.

Ko je sljedeći? Ovo pitanje postavljaju građani, mediji i pravni eksperti dok gledaju kako se raspetljava čvor zvani Sky aplikacija, koja je – otkako je “provaljena” – dovela do hapšenja preko 1.000 ljudi širom Evrope.

Svjetski mediji pišu kako je Sky aplikacija otkrila mračne tajne podzemlja, kriminala i korupcije, a pravosudne institucije rade punom parom čitajući materijale do kojih su došli različitim kanalima, uglavnom putem istražnih agencija koje su organima gonjenja dostavila materijale na dalje postupanje.

“Dešifriranjem enkriptiranih poruka, u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH razotkrivene ‘krupne ribe'”, piše hrvatski Večernji list.

Ovaj medij podsjeća na podatak da je zahvaljujući otkrivenju Sky tajni, uhapšena u Srbiji zloglasna skupina Veljka Belivuka koja se smatra odgovornom za više brutalnih mučenja i likvidacija.

“U Crnoj Gori je spriječen atentat na tamošnjeg specijalnog tužitelja za organizirani kriminal i više visokorangiranih policajaca, razotkriveni su zločini škaljarskog i kavačkog klana. U BiH je uhićen bivši savjetnik Dragana Mektića, ministra državne sigurnosti, dok je u Hrvatskoj razotkriveno više kriminalnih grupacija koje su se bavile međunarodnom trgovinom drogom i oružjem. Ukratko, podaci do kojih su zahvaljujući hakiranju Skya došla ovdašnja tužiteljstva i policije izazvali su tektonski poremećaj na regionalnoj kriminalnoj sceni”, piše Večernji list.

(Ne)zakonito

Iako se bilježe primjeri “razvodnjavanja” procesa budući da odbrana koristi argumentaciju kako Sky nije vjerodostojan kao dokaz, već operativan podatak koji može da služi samo tokom istrage, evropski tužitelji tvrde drugačije.

Što se tiče podataka i njihovog prikupljanja, jedna od njemačkih tužiteljica M. Fischer pozvala se na presude koje pokazuju da su ti podaci pravno valjani. Osim toga, prema njoj, ovi uređaji “otporni na prisluškivanje koriste se gotovo isključivo za kaznena djela”.

“Takav uređaj također nije dostupan u slobodnoj prodaji”, navodi se u njemačkim medijima.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *