Naslovna Vijesti Društvo Predstava ¨Kuća bez vrata¨ specifična zapitanost pred tajnama života
Predstava ¨Kuća bez vrata¨ specifična zapitanost pred tajnama života
0

Predstava ¨Kuća bez vrata¨ specifična zapitanost pred tajnama života

0

Predstava nastala je po motivima književnih djela Nedžada Ibrišimovića “Kuća bez vrata”, rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera, premijerno će biti izvedena u petak, 24. septembra u BKC-u TK.

Dramaturgiju i režiju predstave potpisuje Gradimir Gojer, a inspiracija za taj komad dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovića. U predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovićeve proze, poezije, ali i tekstovi pjesnika Rumija te dramatizatora i reditelja teksta.

Predstava je bazirana na iskustvima dvije vrste teatra: Poetskog i teatra apsurda. U komadu dominira specifična vizija egzistencijalizma i specifične zapitanosti pred tajnama čovjekovog života.

Đakometijevski intonirana scenografija Harija Ejubovića pristupom oslobađa prostor u prvom planu za snažnu glumačku ekspresiju, a scenografija je umjetnički akt unutar ove predstave.

U predstavi igraju: Damir Mahmutović, Damir Altumbabić, Alisa Brkić, Faruk Uščuplić i Samina Mujkanović. Scenograf je Hari Ejubović, svjetlo je radio Husein Ahmetašević, a ton Muharem Ibišević i Ejub Junuzović. Producent na projektu je Hazim Mujčinović.

Pretpremijera, koja je zatvorenog tipa, bit će 23. septembra, a prva repriza u subotu 25. septembra.

Nosilac projekta “Kuća bez vrata”, koji objedinjuje više događaja u okviru obilježavanja 10. godišnjice od smrti Nedžada Ibrišimovića, je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt.

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla i JP BH Pošta, saopćeno je iz JU BKC TK.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *