Naslovna Vijesti Društvo Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjat će se na 67 mjesta
Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjat će se na 67 mjesta

Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjat će se na 67 mjesta

0

Bajram namaz će biti klanjan na 67 mjesta širom Muftijstva goraždanskog.

Centralna bajramska svečanost na području Medžlisa IZ Goražde bit će održana u džamiji Kajserija, a muftija goraždanski Remzija ef. Pitić predvodit će prvi bajram namaz u džamiji u naselju Mravinjac.

– Ovaj vrijedni džemat je u proteklom periodu sa svojim vakifima izgradio munaru i po prvi put će se bajram namaz klanjati u ovoj džamiji. Naravno, klanjat će se i u svim ostalim džamijama na prostoru muftijstva u šest sati. Naše džamije će zbog postojećih mjera biti otvorene pola sata prije klanjanja bajram namaza i mi očekujemo da će naše džematlije s obzirom da se još nalazimo u vremenu pandemije, kao i do sada pristupiti vrlo odgovorno, koristeći sve one mjere zaštite sebe i drugih – ističe rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević.

Naglašava da je danas poseban, najvrjedniji, Dan arefata, kada hadžije borave na arefatu i ispunjavaju peti islamski šart, te napominje da su dani Hadži ili Kurban-bajrama, jedni od navrijednijih mubarek dana kod muslimana.

– Ono što obilježava ove dane je obred klanja kurbana, za većinu muslimana koji nisu u prilici obaviti hadž. Poslanik a.s kaže da čovjek tog dana ne može ništa bolje učiniti od toga da zakolje kurban i podijeli na one kategorije koje su i predviđene. Kurban simbolizira spremnost na žrtvu i ličnu i kolektivnu, i naravno spremnost da se pomogne drugom – napominje ef. Čaušević.

Dodaje da će na području Muftijstva goraždanskog i ove godine biti provedena tradicionalna akcija kurbana.

– Riječ je o akciji koja počinje sutra, a kroz koju koju se kurbani otkupljuju od povratnika, čime se pomaže njihov ostanak i opstanak na prostoru na kojem su se vratili, a naravno podjelom kurbanskog mesa pomažemo udruženja, pojedice i sve one kojima je potrebno. Očekujemo da će i ovoga puta proteći u najboljem redu jer kod nas je ta akcija najbolje organizovana na nivou islamske zajednice i radi se u klaonici, po svim veterinarskim i epidemiološkim mjerama, tu su i hladnjače, tako da možemo biti zadovoljni – pojasnio je.

Vjernike je podsjetio na način podjele kurbanskog mesa uz napomenu da povedu računa o higijeni.

– Znamo da se krurban dijeli na način – jedna trećina za siromašne, jedna trećina za komšije bez obzira na vjeru i nacionalnost i jedna trećina za sebe. Naravno, kurban treba dati onima kojima je najpotrebnije, da ne bude samo razmjena između onih koji kolju kurban. Ovo su topli dani i treba voditi računa da meso ne stoji na otvorenom, da ne dovedemo u opasnost živote drugih ljudi, a imamo namjeru da im pomognemo – naglasio je ef. Čaušević.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *