Naslovna Vijesti Društvo SIPA ponovo upala na KCUS: Pretresi zbog nesavjesnog liječenja i zloupotreba položaja
SIPA ponovo upala na KCUS: Pretresi zbog nesavjesnog liječenja i zloupotreba položaja
0

SIPA ponovo upala na KCUS: Pretresi zbog nesavjesnog liječenja i zloupotreba položaja

0

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros u osam sati vrše pretrese na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saznaje Klix.ba.

Pretresi se vrše po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a sve zbog navoda koji se dovode u vezu s počinjenjem više krivičnih djela.

Kako je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, pšretres se vrši pod nadzorom ove institucije, a izuzima se određena dokumentacija vezana za ranije formirane predmete.

Pretresi se dovode u vezu s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi, kao i krivičnim djelom nesavjesnog liječnja, ali i zloupotrebe položaja.

Najvjerovatnije su povod istrage nedavna pisma anesteziologa, kao i tužbe građana koje su upućivane pravosudnim institucijama, a vezane su za nesavjesno liječenje građana od COVID-a.

Tužilaštvo KS je prije dva mjeseca formiralo predmet i saslušalo 13 anesteziologa koji su poslali pismo Upravi KCUS-a.

Situacija na KCUS-u posebno je došla u fokus interesovanja javnosti, ali i pravnih institucija kad se u aprilu pojavilo pismo anesteziologa koji su se žalili na brojne probleme, a sve zbog korištenja “Malina respiratora” zbog kojih su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik Srebrene Maline Fikret Hodžić, kao i federalna ministrica Jelka Milićević završili na sudu.

Kasnije su uslijedili brojni otkazi i odlasci ljekara iz ove zdravstvene ustanove.

(Klix.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *