Naslovna Vijesti Društvo NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, pozivaju političke lidere na saradnju
NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, pozivaju političke lidere na saradnju

NATO podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, pozivaju političke lidere na saradnju

0

Lideri 30 zemalja članica NATO saveza su usvojili deklaraciju koja u jednom dijelu poziva političke lidere u BiH da konstruktivno sarađuju u smislu euroatlantskih integracija za dobrobit svih u državi uz provođenje “prijeko potrebnih reformi” – uključujući političke, izborne, ekonomske i odbrambene – bez prejudiciranja odluke o budućem članstvu. Deklaracija ima 79 tačaka, a tačka 67 odnosi se na BiH.

“Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela”, navodi se.

Lideri zemalja članica NATO -a pohvalili su Bosnu i Hercegovinu za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a.

“Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga s Bosnom i Hercegovinom i pružamo kontinuiranu podršku provođenju svih reformskih napora, uključujući i putem sjedišta NATO-a u Sarajevu.”

Lideri su pozvali vlasti BiH da “u potpunosti iskoriste širinu NATO-ovih alata za zajedničku sigurnost i partnerstvo.”

Pozdravili su rad Komisije za saradnju sa NATO-om, te pozvali političke lidere “da rade konstruktivno i demonstriraju političku volju za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju euroatlantskih težnji” provedbom prijeko potrebnih reformi – “političke, izborne, u smislu vladavine zakona, ekonomske i obrambene reforme, uključujući kroz Program reformi zemlje sa NATO-om, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u.”

Dodali su da su se okupili u Briselu kako bi potvrdili svoje jedinstvo, solidarnost i koheziju i “otvorili novo poglavlje u transatlantskim odnosima, u trenutku kada je sigurnosno okruženje s kojim se suočavamo sve složenije”.

“NATO ostaje temelj naše kolektivne odbrane i ključni forum za sigurnosne konsultacije i odluke među saveznicima. NATO je odbrambeni savez i nastavit će težiti miru, sigurnosti i stabilnosti na cijelom euroatlantskom području”, navedeno je u zajedničkoj izjavi lidera zemalja članica NATO-a.

(Fokus.ba)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *