Naslovna Vijesti Društvo Predstavljen regionalni prekogranični volonterski program
Predstavljen regionalni prekogranični volonterski program
0

Predstavljen regionalni prekogranični volonterski program

0

U Podgorici je predstavljen regionalni prekogranični volonterski program ROUTE WB6, koji pruža šansu mladima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije da volontiraju na regionalnim festivalima i sportskim manifestacijama.

Mladima će na raspolaganju biti tri prilike: ROUTE MINI, MIDI i MAXI, koje se razlikuju po dužini volontiranja, a konačan popis festivala bit će dostupan do kraja lipnja na web stranici projekta routewb6.org, priopćili su organizatori.

– Već smo primili 300 prijava mladih iz urbanih i ruralnih područja i cijele regije, a osamnaestogodišnja Amina Šabanović, maturantica Medrese u Podgorici, bit će naša prva regionalna volonterka koja će u kolovozu putovati u Sjevernu Makedoniju, na Bitola Open City Festival u organizaciji našeg partnera MKC Bitola – izjavila je službenica za komunikacije i vidljivost ROUTE WB6 Megi Ruka.

Događaj je otvorio glavni tajnik RYCO Albert Hani, koji je istaknuo važnost ovog programa kako za oblast volontiranja na zapadnom Balkanu, tako i za cjelokupnu strategiju RYCO-a.

RYCO i projektni partneri također su predstavili dva dokumenta – Regionalni etički kodeks i Policy Brief koji će umnogome pomoći u promoviranju volonterskih vrijednosti i priznavanju i uvažavanju volonterskih iskustava širom regije.

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog volontiranja kao alata koji će doprinijeti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regiji, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i europskih vrijednosti, dovodeći do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta regije.

Projekat širom zapadnog Balkana provodi konzorcij koji predvodi Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s Beyond Barriers, Omladinskom mrežom Jugoistočne Eerope, Lensom, Kulturnim centrom mladih Bitola, Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid, Mladim istraživačima Srbije te Institutom za razvoj mladih KULT.

Projekat podržava norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *