Naslovna Vijesti Društvo Targer Lean konferencija: Fokus na ljude i njihovo usavršavanje
Targer Lean konferencija: Fokus na ljude i njihovo usavršavanje
0

Targer Lean konferencija: Fokus na ljude i njihovo usavršavanje

0

Prva Targer Lean konferencija u organizaciji kompanije Targer Engineering & Consulting održana je protekle sedmice u Doboju, a okupila je vrhunske eksperte, menadžere, direktore i poduzetnike koji su imali priliku saznati više o prednostima Lean metodologije, novitetima u ovoj oblasti te najboljim praksama upravljana efikasnim i kvalitetnim proizvodnim procesima.

Organizatori su predstavili cilj ove konferencije, kao i sam nastanak Lean filozofije koji izvorno potiče iz Toyote, a glavni fokus stavlja na ljude i rad na njihovom usavršavanju.

Govorilo se o usavršavanju i primjeni tih alata do današnjeg vremena, a i sama kompanija koja je organizovala ovu konferenciju kompletan svoj rad zasniva upravo na Lean filozofiji.

Draško Živković, Lean konsultant i trener koji živi i radi Stuttgartu, govorio je o budućnosti Lean menadžmenta, o svojim iskustvima i zastupljenosti Leana u Njemačkoj, povlačeći paralelu i praveći komparaciju sa kompanijama u BiH.

– Lean je prije svega način razmišljanja i rukovođenja. Metode koje su opisane su samo pomoć tom rukovođenju kroz koje se dolazi do optimiranih procesa – objasnio je Živković, koji je također pohvalio interes za konferenciju ovog tipa u BiH i otvorene ideje iznesene tokom konferencije, kao i samu organizaciju i atmosferu.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj rukovodilaca i stručnjaka iz proizvodnih kompanija naše zemlje, koji su svojim primjerima i praksom pokazali gdje se mi ustvari nalazimo i koliki put nas čeka da bismo adekvatno odgovorili zahtjevima svjetskog tržišta.

– Naispravnije je da kažem da mi unutar kompanije optimiramo procese kontinuirano, a kontinuitet i Lean idu zajedno. Mi pokušavamo da koristimo razne metode i u svom izlaganju sam navela 42 metode koje mi imamo unutar kompanije, da bismo uklonili gubitke i isporučili robu kupcu što prije – istakla je Arnela Hodžić-Isaković, koja radi na poziciji Lean koordinatora za Volkswagen u Sarajevu.

Kraj konferencije obilježile su dvije kvalitetne panel diskusije gdje se na prvoj govorilo o prednostima i poboljšanjima koje donosi Lean, a na drugoj o digitalizaciji tih alata i dodatnim poboljšanjima koje digitalizacija donosi. Učesnici obje panel diskusije su bili stručnjaci iz realnog privrednog sektora, kao i gosti iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske koji su zaista doprinijeli kvaliteti kompletne konferencije, saopćili su organizatori.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *