Naslovna Vijesti Društvo Muftijstvo goraždansko: Centralna bajramska svečanost u Orahovcima kod Višegrada
Muftijstvo goraždansko: Centralna bajramska svečanost u Orahovcima kod Višegrada
0

Muftijstvo goraždansko: Centralna bajramska svečanost u Orahovcima kod Višegrada

0

Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog sutra će se klanjati u 7.00 sati u većini džamija i mesdžida. Centralna bajramska svečanost bit će upriličena u obnovljenoj džamiji u mjestu Orahovci na području Medžlisa IZ Višegrad, gdje će bajram namaz predvoditi muftija goraždanski, Remzija ef. Pitić.

Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević kazao je da će se sabah namaz , u svim džamijama na prostoru Muftijstva goraždanskog klanjati 40 minuta prije izlaska Sunca, dok je bajram namaz u 07.00 sati, a program u džamijama počinje 15 minuta prije bajram namaza. Po njegovim riječima, do pomjeranja termina bajram namaza došlo je iz praktičnih razloga, što omogućava instrukcija Rijaseta IZ u BiH.

– S obzirom na trajanje policijskog sata u Federaciji BiH do 05.00 sati ujutro, termin bajram namaza pomjeren je kako bi se džematlijama, posebno u povratničkim mjestima omogućilo da klanjaju u svojim džematima, što u skladu sa prethodnim terminima ne bi mogli stići. U dogovoru sa glavnim imamima termin je pomjeren da bi se olakšalo ljudima i ujedno doprinijelo rasterećenju vjerskih objekata u većim sredinama te omogućilo i poštivanje epidemioloških mjera – pojasnio je ef. Čaušević.

Dodao je da će se bajram namaz sutra klanjati u svim džamijama i mesdžidima gdje se klanja džuma namaz, a imamima je sugerisano da se osigura i dodatni prostor kako bi se ispoštovale epidemiološke mjere koje su na snazi.

– Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog bit će održana u džematu Orahovci n apodurčju Medžlisa IZ Višegrad gdje će prvi put nakon agresije u obnovljenoj džamiji bajram namaz predvoditi i hutbu održati muftija goraždanski Remzija ef. Pitić – istakao je Čaušević.

Bajram namaz u džamiji Kajserija u Goraždu predvodit će Esad ef. Grabus, dok će hutbu kazivati glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić.

Na nivou Muftijstva goraždanskog u petak 14. maja bit će obilježen drugi dan Ramazanskog bajrama, Dan šehida. Planiran je obilazak mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke dok je pred duše svih šehida u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu predviđeno učenje hatme dova, koju će proučiti imami, džematlije i polaznici mektebske nastave Medžlisa IZ Goražde.

Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *