Naslovna Vijesti Društvo Pravoslavni vjernici Uskrs dočekali na jutarnjim liturgijama
Pravoslavni vjernici Uskrs dočekali na jutarnjim liturgijama
0

Pravoslavni vjernici Uskrs dočekali na jutarnjim liturgijama

0

Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan Uskrsa po julijanskom kalendaru ove godine su zbog pandemije koronavirusa u manastiru Žitomislić kod Mostara dočekali na jutarnjoj, umjesto ponoćnoj liturgiji.

Svete arhijerejske liturgije sužene su i u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, staroj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju.

Liturgiju je u nedjelju ujutro u 9 sati u manastiru Žitomislić služio iguman Danilo Pavlović.

On je čestitao blagdan svima pravoslavnim vjernicima te pročitao poslanicu patrijarha srpskog Porfirija.

– U poslanici se poziva na jedinstvo našeg naroda, na očuvanje nacionalnog identiteta, pisma, naročito jezika i vjere pravoslavne koje smo baštinici i nasljeđujemo od naših predaka. U ovogodišnjoj poslanici srpski patrijarh se obraća svim vjernicima koji smo pod njegovom jurisdikcijom sa željom i nadom da nam ovaj Uskrs donese oslobođenje od bolesti te da kao vjernici budemo poslušni i poštujemo medicinske preporuke – poručio je uz ostalo iguman Danilo, završavajući poslanicu tradicionalnim pozdravom “Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!”.

Inače, u Uskrsnoj poslanici patrijarh srpski i vladike SPC su se obratile “svoj duhovnoj djeci širom svijeta, u otadžbini i rasejanju”, misleći pritom na Srbiju, BiH, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i one eparhije koje ta crkva ima širom svijeta. Poziva ih se na jedinstvo i ohrabruje da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi.

Uskrs je najveći kršćanski praznik kojim se praznuje uspomena na Isusovo uskrsnuće i pobjedu nad smrću

Uskrsu prethodi priprema četrdesetodnevnim postom, a onda u Velikom tjednu, prije Uskrsa, slave se događaji koji su vezani za Kristovo raspeće, stradanje i muku, a na sam Uskrs slavi se njegovo uskrsnuće.

Simbol Uskrsa je obojeno jaje koje se u svakom domu priprema na Veliki petak. Obojena jaja dijele se prijateljima i ukućanima, kojima se oni onda tucaju, a onaj tko razbije drugome jaje ima ga pravo uzeti. Praznovanje se nastavlja u obiteljskom domu uz bogatu trpezu.

Iguman Pavlović ističe kako je za vjernika na Uskrs najbitniji odlazak na bogoslužje koje počinje u ponoć i rano ujutro što je simbolika Kristova uskrsenja, koje se dogodilo odmah nakon što je prošla subota.

-Međutim, zbog pandemije koronavirusa i policijskoga sata, sveta liturgija i u Manastiru se za vjernike služila u nedjelju jutro- dodao je iguman Pavlović.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *