Naslovna Biznis Inspekcija ih nije zaustavila: Telemach u Tuzli bez dozvole postavlja svoje instalacije
Inspekcija ih nije zaustavila: Telemach u Tuzli bez dozvole postavlja svoje instalacije

Foto: J. Bojić

Inspekcija ih nije zaustavila: Telemach u Tuzli bez dozvole postavlja svoje instalacije

0

Firma Telemach, prije više od mjesec dana, pored zgrade u ulici “15. maja”, u Tuzli poznatije kao “Kula F”, postavila je razvodni ormarić za svoju opremu, a potom je u zgradi počela postavljati svoje instalacije. Sve to su uradili, iako je gradska inspekcija u Tuzli utvrdila da oni za postavljenje ormarića nemaju odobrenje nadležne gradske službe.

Inspekciju je pozvao predsjednik Odbora etažnih vlasnika “Kule F” Muhamed Mehmedović, a po obavljenoj inspekcijskoj intervenciji, dobio je i obavijest datiranu 10. marta, u kojoj se jasno kaže da Telemach d.o.o. Sarajevo u roku od mjesec dana mora pribaviti potrebno odobrenje ili potpuno ukloniti ormarić i sve vratiti u prvobitno stanje.

Dolazila inspekcija

– Telemachu sam potpisao saglasnost za uvođenje kablovske infrastrukture, ali sam im rekao da trebaju imati potrebne dozvole. Nakon što nikakve dozvole nisu donijeli obavijestio sam inspekciju, koja je došla na intervenciju i konstatirala da nemaju potrebna odobrenja – priča Mehmedović.

On kaže da je on inspekcijskog nalaza prošlo više od mjesec dana, a niko iz Telemacha nije dostavio nikakvo odobrenje niti je uklonio opremu, naprotiv.

– Njihovi radnici su u prethodnom periodu dolazili u pratnji osiguranja i uvodili instalacije u zgradu. Zvali smo policiju koja je dolazila i pobrinula se da ne dođe do narušavanja javnog reda i mira. Iz gradske inspekcije nam kažu da su oni svoj dio posla okončali i mi se kao stanari nalazimo u nezavidnoj situaciji – kaže Mehmedović.

Dodaje da su etažni vlasnici prošle sedmice pismeno obratili Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzla, Policijskoj stanici Istok te Telemachu u Tuzli i njihovoj direkciji u Sarajevu.

Traže pomoć

– Tu smo naveli da nemamo ništa protiv toga da postave svoju opremu, ali da prije toga moraju ispoštovati nalog inspekcije. Također, tražimo da nam saniraju štetu koju su napravili oko zgrade te na fasadi, koju smo nedavno obnovili. I na kraju da se sastavi ugovor između Telemacha i etažnih vlasnika s jasno navedemim pravima i obavezama, da bi nakon završetka posla sve bilo vraćeno u prvobitno stanje – pojašnjava Mehmedović.

On dodaje da su radovi koji se vrše u zgradi izvedeni nestručno i kaže da se bez potrebe prave ogromne rupe, čak i u nosivim zidovima.

Kontaktirali smo jedan od mobilnih telefona Telemacha u Tuzli i objasnili da nam treba i njihova strana priče. Zaposlenica je obećala da će kontaktirati svoje nadređene te da će se neko javiti i ponuditi odgovore na pitanja o dozvolama i izvođenju radova. Do kraja radnog vremena, još se niko nije javio.

 

(J. Bojić)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *