Naslovna Vijesti Društvo Kanton Sarajevo ustupio na korištenje Kuću Alije Đerzeleza
Kanton Sarajevo ustupio na korištenje Kuću Alije Đerzeleza
0

Kanton Sarajevo ustupio na korištenje Kuću Alije Đerzeleza

0

Kanton Sarajevo ustupio je na korištenje Kuću Alije Đerzeleza i prateći postor Fondaciji Türkiye Maarif Vakfının, odnosno njegovom lokalnom predstavništvu BH Marif d.o.o., na period od pet godina, bez plaćanja naknade, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Ovo je danas ozvaničeno potpisivanjem ugovora između premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i člana Upravnog odbora Türkiye Maarif Vakfının Mahmuta Mustafe Özdila.

Kako je naveo Mustafa Özdil, Fondacija je osnovana 2016. godine, djeluje u 44 države, a od svog osnivanja realizuje aktivnosti zasnovane na principima održavanja i unapređenja obrazovanja, kao i osposobljavanja i edukovanja kadrova u skladu sa svjetskim standardima i normama.

Potpisivanju su prisustvovali predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić i ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin.

– Fondacija Maarif nastavlja koristiti Kuću Alije Đerzeleza za potrebe obrazovanja. Ova saradnja traje već godinama i mi smo je vrlo rado produžili. Taj nacionalni spomenik je ova Fondacija renovirala i održava ga, na čemu smo zahvalni – rekao je premijer Edin Forto.

Predsjedavajući Okerić je naglasio da je Kanton Sarajevo prepoznao rezultate i doprinos ove Fondacije obrazovnom sistemu Kantona Sarajevo.

– Posebno se zahvaljujem Fondaciji na stipendiranju velikog broja bosanskohercegovačkih učenika. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju i u narednom periodu- istakao je.

Ambasador Girgin je izrazio zadovoljstvo ovim vidom saradnje između Skupštine i Vlade KS, te Fondacije Maarif, uz želju da se svi oblici dosadašnje saradnje nastave i unaprijede.

Graditeljski kompleks kuća Alije Đerzeleza datira iz 17. stoljeća i jedan je od najreprezentativnijih primjera osmanske stambene arhitekture u Sarajevu. Proglašen je nacionalnim spomenikom 2005. godine, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

(Fena)

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *