Naslovna Vijesti Društvo Udruženje ¨Novi put¨ dobitnik prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu
Udruženje ¨Novi put¨ dobitnik prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu
0

Udruženje ¨Novi put¨ dobitnik prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu

0

Udruženje “Novi put” iz Mostara dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu, koju za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece dodjeljuje fondacija “Child10” iz Kraljevine Švedske, kao i nagrade švedske kraljice Silvije i njezine fondacije “Briga o djeci”.

“Novi put” iz Mostara je jedna od samo deset nagrađenih organizacija, izabranih između više od 90 nominacija iz 27 zemalja širom svijeta.

Ova BiH nevladina organizacija je jedina u BiH koja je dobila ovu nagradu i koja je pohvaljena za “svoje napore i doprinos s ciljem iskorjenjivanja svih oblika eksploatacije djece i djevojaka u Bosni i Hercegovini”, priopćeno je u četvrtak iz Udruženja “Novi put”.

“Izuzetno smo ponosni što smo odabrali nagrađene organizacije. Radujemo se podršci njihovom hrabrom i dojmljivom radu”, kazao je generalni tajnik fondacije Child10 Jacob Flärdh.

Zbog pandemije koronavirusa, dodjela nagrada je upriličena 24. veljače u Švedskoj uz prijenos uživo putem interneta i društvenih mreža.

Nagrađenima se obratila i predstavnica švedske kraljice Silvije, te švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

Udruženje “Novi put” iz Mostara se zahvaljuje na nagradi, jer se radi o jednom od najuglednijih priznanja koje se može dobiti u svijetu za ovaj oblik društvenog angažmana s ciljem zaštite djece i žena.

“Ponosni smo što smo dobitnici ove nagrade, koja nam mnogo znači i poticaj nam je za naše daljnje aktivnosti. Vjerujemo da će ovo biti poticaj i za druge organizacije u BiH da se još aktivnije uključe u problem zaštite djece i žena, na kojem se u našoj zemlji još uvijek nedovoljno radi”, kazala je predsjednica Udruženja “Novi put” iz Mostara Abida Pehlić, nakon što su objavljene nagrade.

Udruženje “Novi put” iz Mostara osnovale su 2010. godine žene s višegodišnjim iskustvom u borbi protiv trgovine ljudima. Njihovi glavni ciljevi su prevencija i borba protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja i zlostavljanja djece.

Svjetsko izvješće o trgovini ljudima Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuje da su svaka treća žrtva trgovine ljudima djeca, a prvenstveno djevojke i da su 95 posto žrtava trgovine ljudima zbog seksualnog iskorištavanja djevojke i žene.

“Novi put” će postati dio udarne grupe deset organizacija iz različitih dijelova Europe, koja će ove godine raditi u okviru izabrane teme Child10 “Prava djevojčica nemaju cijenu”, kako bi poboljšali sustav zaštite djevojaka kojima se trguje u Europi.

Udruženje će također dobiti grant švedske kraljice Silvije i njezine fondacije “Briga o djeci”, te program organizacijske i individualne podrške dugoročnoj održivosti organizacije, navodi se u priopćenju.

(Fena)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *