Naslovna Vijesti Društvo Uslovi za boravak migranata u kampu “Lipa” znatno poboljšani (VIDEO)
Uslovi za boravak migranata u kampu “Lipa” znatno poboljšani (VIDEO)
0

Uslovi za boravak migranata u kampu “Lipa” znatno poboljšani (VIDEO)

0

Protekao je mjesec dana otkako je IOM napustio kamp Lipa i otkako je u tom kampu buknuo požar. Slike migranata koji su boravili pod otvorenim nebom u nehumanim uslovima su obišle cijeli svijet. Situacija drugačija s obzirom na to da je Lipa šatorsko naselje u kojem migranti imaju bolje uslove za boravak.

Grijači, sanitarni čvorovi i pitka voda – za migrante koji su na Lipi nekoliko sedmica boravili bez bilo kakvih uslova za život sada mnogo znače, javlja BHRT.

– Puno je bolje, tu su zaštitari i policija, organizacija je dobra. Dobijemo skoro sve ono što tražimo. Ono najbitnije je da nam nije hladno i da je u ovim šatorima jako vruće, kaže jedan migrant iz Nepala.

A dok je jednima jako dobro, drugi kažu kako i dalje stanje nije zadovoljavajuće i da je potrebno puno toga kako bi se moglo normalno živjeti u ovom šatorskom naselju. Iako doktori iz bihaćkog Doma zdravlja dolaze na Lipu, migranti kažu kako im zdravstvena zaštita nije dovoljno dobra.

– Naravno da je stanje puno bolje nego ranije, ali opet nije toliko dobro. Mi u ovom šatoru već nekoliko dana spavamo na podu, tri prijatelja su jako bolesna a nemamo konkretnu zdravstvenu zaštitu, kaže muškarac koji je u BiH stigao iz Nepala.

Za ishranu migranata koji borave u Lipi zaduženi su kantonalni i gradski Crveni križ. Iako je situacija na ovom lokalitetu znatno poboljšana, predsjednik Društva Crvenog križa BiH Husein Kličić smatra da je potrebno što prije početi sa izgradnjom novog migrantskog kampa, a između ostalog, trebaju se uspostaviti tuševi i pomoćni trijažni objekti.

– Crveni križ zajedno sa Ministarstvom sigurnosti radi na opsluživanju tri redovna obroka – podjela obuće, odjeće i pruža prvu pomoć, poručuje Kličić.

S druge strane, u Službi za poslove sa strancima kažu kako se svakodnevno radi na poboljšavanju uslova u Lipi. Istovremeno traju i radovi na demontiranju ostataka zapaljenog kampa, s ciljem kako bi se izgradio centar za dugotrajan.

– Krenut ćemo i sa izdavanjem ID kartica migrantima koji se nalaze tamo na tom području kako bi se mogla uspostaviti što bolja i efikasnija kontrola samog ulaska i izlaska iz privremenog šatorskog naselja i jedne potpunije kontrole kretanja stranaca na tom području, tvrdi Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Na Lipi trenutno boravi skoro hiljadu migranata koji su smješteni u 30 šatora. Međutim, iako su ublažili humanitarnu krizu, ovi šatori su tek privremeno rješenje dok se ne izgradi kamp za dugotrajan boravak.

(BHRT)
Teme:

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *